Het Aralmeer in Kazachstan

Tot aan het Aralmeer, een pittige reis

Fenomenen en mooie natuur tussen Almaty en Aralsk

Fishermen on Northern Aral Sea

Fishermen in the Aral Sea

Hoogtepunten van dit tiendaagse programma naar het Aralmeer in Kazachstan:
– reizen dwars door het uitgestrekte Kazachstan incl. een treinreis
– kennismaking met het plaatsje Aralsk en omgeving op de bodem van het voormalige Aralmeer
– het Aksu-Jabagly natuurreservaat en het fijne pensionnetje in Jabagly
– de stad Turkestan en haar indrukwekkende mausoleum

Hoofddoel van deze afwisselende reis, en verst verwijderd punt vanaf de start in Almaty, is het beruchte Aralmeer. Berucht, omdat het meer a.g.v. grootscheepse aftapping van de voedende rivieren Syr Darya en Amy Darya vanaf de jaren 50 steeds kleiner is geworden en tegenwoordig nog maar een fractie is van wat ooit het vierde grootste zoetwatermeer ter wereld was.

Een positieve ontwikkeling is dat met gelden van de Wereldbank een dijk is gebouwd die het kleinere, noordelijke deel van het Aralmeer (‘Lesser Aral’) in stand houdt en zelfs weer doet vergroten.
U bezoekt dus het Aralmeer en omgeving, en veel meer dan dat! Heen vliegt u tot Kyzlorda en vervolgt tot Aralsk per trein. Terug legt u de gehele weg tot Almaty (2.000 km) af per trein. U maakt een eerst stop in Turkestan, alwaar het belangrijkste bouwwerk uit de Kazachse geschiedenis is te bewonderen, het Mausoleum van Khodja Ahmed Yassawi.

De tweede stop is in het plaatsje Jabagly, toegang tot het natuurreservaat Aksu Jabagly, waar u twee dagen kunt wandelen in ongerepte natuur.
Tenslotte verblijft u op deze reis twee dagen in de metropool Almaty met vele bezienswaardigheden en een goede, multiculturele sfeer.

Let wel: deze reis is intensief en de faciliteiten onderweg, vooral bij het Aralmeer, zijn soms gebrekkig (wegen) resp. eenvoudig (pension, maaltijden). Dit is een behoorlijk zware reis.

Dag 1

Vlucht naar Almaty

Dag 2

Ski Lift at Chymbulaq resort, Almaty, Kazakhstan

Panorama from the top at Chymbulaq

Aankomst in Almaty in de vroege ochtend (wanneer de internationale vluchten arriveren). U wordt opgewacht door uw chauffeur en naar uw hotel gebracht. Een vroege check-in het hotel is inbegrepen.
Na enige rust – zoals u wenst – krijgt u een excursie aangeboden in Almaty, met bezoek aan het Panfilov Park met daarin de Zenkov Kathedraal, het Plein van de Onafhankelijkheid en de befaamde ijsbaan Medeo, aan de voet van het hooggebergte (1.700m).

Dag 3

Panfilov Cathedrale, Almaty, Kazakhstan

Panfilov Cathedrale in Central Almaty

Dagafstand: 1.500 km
Na het ontbijt bent u vrij tot het eind van de ochtend, wanneer u naar het vliegveld van Almaty wordt gebracht voor de vlucht naar Kyzlorda om 14:45 uur (vliegschema’s kunnen veranderen).
Na aankomst om 16:30 uur, ruim 1.000 km naar het westen, heeft u enkele uren de tijd voordat de trein naar Aralsk om 21:03 vertrekt. De volgende ochtend om 04:00 uur arriveert u in Aralsk, de stad die ooit een havenstad aan het Aralmeer was…

Dag 4

Dagafstand: 150 km
U arriveert in de vroege ochtend per trein in Aralsk en rust uit in een pensionnetje.
Na het ontbijt en wanneer u er klaar voor bent volgt een excursie per auto (4WD) of minibus, afhankelijk van de grootte van uw groep, naar het Zhalanash scheepskerkhof. Hier bevindt zich ook een klein museum dat u bezoekt.
Aan het eind van de dag keert u terug naar Aralsk voor diner en overnachting in het pensionnetje.
Shipwrecks on the beds of the former Aral Sea, Kazakhstan

Dag 5

Dagafstand: 1.000 km
Vandaag heeft u de kans om van welverdiende rust te genieten tijdens een lange treinreis van Aralsk (vertrek om 07:29) tot Turkestan (aankomst 18:25), ongeveer 1.000 km oostwaarts. (Tijden kunnen wijzigen).
Bij aankomst zal een gids u begeleiden naar hotel Edem, uw onderkomen.
Mausoleum of Babadzha Hatun in Taraz, Kazakhstan

Dag 6

Dagafstand: 250 km
Na het ontbijt zult u met een Engelssprekende gids het Mausoleum van Khodja Ahmed Yassawi, het belangrijkste historische bouwwerk van Kazachstan. Vervolgens heeft u vrije tijd om zelf het stadje te ontdekken.

Om 18:19 dient u weer op het treinstation van Turkestan te zijn om de trein naar Tulkubas te pakken met aankomst om 21:50 uur. Daar wordt u opgewacht door een auto die u zal brengen naar het nabije (20 km) dorpje Jabagly waar u in een pensionnetje met goede faciliteiten zult verblijven.
Kazakh train station

Dag 7

Dagafstand: 20 km
Vandaag heeft u de hele dag de tijd om te wandelen in het prachtige en onberoerde natuurreservaat Aksu-Jabagly. U krijgt een lunchbox mee, avondeten in het pensionnetje in het dorpje Jabagly aan de ingang van het reservaat.
Het reservaat kent een rijke flora en fauna, waaronder wilde tulpen (flora), bruine beren, adelaars en zelfs sneeuwluipaarden (fauna)!
Aksu canyon

Dag 8

Dagafstand: 20 km
Nog een dag in het natuurreservaat Aksu-Jabagly en het dorpje Jabagly. Het landschappelijke hoogtepunt vandaag is ongetwijfeld de Aksu Canyon.
Na terugkomst in uw pensionnetje en het diner wordt u naar het treinstation van Tulkebas gebracht voor de avond- en nachttrein naar Almaty die om ongeveer 20:00 uur vertrekt.
Assy Plateau, Kazakhstan

Dag 9

Dagafstand: 700 km
In de vroege ochtend arriveert u in Almaty en wordt overgebracht naar uw hotel. Vandaag, de laatste dag van uw reis, bent u vrij.

Dag 10

In de vroege ochtend of nacht – afhankelijk van het tijdstip van uw vlucht – wordt u naar Almaty International Airport gebracht om de vlucht naar huis te nemen.

De kosten van dit programma naar het Aralmeer in Kazachstan bedragen bij zes personen per indicatie €785 p.p., bij vier personen €940 p.p. en bij twee personen €1.295 p.p.

Inbegrepen in de aanbieding zijn:
– 2 overnachting in 4* hotel Kazzhol in Almaty (plus een vroege check-in op dag 2), 1 overnachting in een homestay in Aralsk, 1 overnachting in hotel Edem in Turkestan, 2 overnachtingen in een pensionnetje in Jabagly, allen o.b.v. verblijf in tweepersoonskamers incl. ontbijt
– alle transfers in Kazachstan per auto/minibus en trein
– services van een chauffeur & Engelssprekende gids gedurende alle excursies
– entreekaarten voor musea en monumenten volgens het programma
– twee lunches en twee diners in Aksu-Jabagly

Niet inbegrepen zijn de internationale vliegtickets, de vliegtickets Almaty-Kyzlorda (kosten tussen €75-140 indicatie) de overige lunches en diners en alle andere niet genoemde services. Tenslotte houden wij per persoon €9 in voor het GGTO Garantiefonds.

  Informatie

  PLAATS

  Van Almaty tot aan Aralsk

  DATA

  seizoen is april-oktober

  PRIJS

  indicatie €940-€1.295 p.p. bij resp. vier en twee

  LENGTE

  10 dagen

  Route map of tour in Kazakhstan

  Contact