Hoogtepunten van Centraal-Azië

Hoogtepunten van Centraal-Azië

Maak kennis met vier landen in 16 dagen!

Dit programma voert langs hoogtepunten in alle vier de landen voert en is ook logistiek goed uitvoerbaar. Het hart van de vier landen landen wordt gevoeld, van de historische schatten in Turkmenistan en Oezbekistan, tot de verscheidenheid aan landschappen en nomadische culturen van Kazachstan en Kirgizië.
Het aantal kilometers in de auto of minibus is daarbij geminimaliseerd, terwijl vijf binnenlandse vluchten (incl. Tashkent-Almaty) ons in staat stellen enkele malen een grote afstand snel te overbruggen.
Het tempo is hoog, maar u zult op verschillende momenten, vooral in het tweede deel van de reis, voldoende mogelijkheden hebben om rust te nemen. Tenslotte, aanpassing van het programma in geval van een individuele reis is natuurlijk mogelijk.
Anno 2018 heeft u een toeristisch visum nodig bij aankomst in twee van de vier landen – Kirgizië heeft deze plicht opgeheven in 2012 en Kazachstan in 2017 voor bezoeken tot 30 dagen. Voor Turkmenistan en Oezbekistan heeft u wel een visum nodig en tevens een uitnodiging om dat visum aan te kunnen vragen (Belgen niet voor Oezbekistan!). Wij kunnen dat voor u doen. Het Turkmeense visum kan bij aankomst in Ashgabat op de luchthaven worden verkregen. Het Oezbeekse dient vooraf worden aangevraagd. Het is verstandig om de visa-procedures minimaal een maand voor vertrek te starten.

Dag 1

Dagafstand:

50 km

Aankomst in Ashgabat, vaak in de nacht. Transfer naar een hotel en accommodatie.
Na te hebben uitgerust beginnen we met een bezoek aan het Nationale Museum van Turkmenistan. Vooral de sectie archeologie is zeer interessant, met zeer zeldzame kunstvoorwerpen uit de vroege geschiedenis alsmede de middeleeuwen, allemaal gevonden op het territorium van Turkmenistan. In het museum worden ongeveer 500.000 voorwerpen tentoongesteld.
Daarna bezoekt u de Ruhy Moskee, de grootste moskee van Centraal-Azië, waar 20.000 mensen tegelijkertijd kunnen bidden en waarin tevens het familie mausuleum van de eerste Turkmeense President Saparmyrat Turkmenbashy bevindt.
Dan weer een stap terug in de tijd, met een bezoek aan Nisa, ooit de hoofdstad van de Parthen (300 vC – 300), gelegen vlak buiten Ashgabat.
Tenslotte bezoekt u vandaag nog de Ertogrul Gazi Moskee en de ‘Boog van Neutraliteit’. Bovenop (75 meter) kunt u genieten van het panorama.

Dag 2

Dagafstand:

150 km

Transfer naar het bijzondere plaatsje Nohur in het Kopetdag gebergte, na eerst bezoeken te hebben afgelegd aan de Turkmenbashi Moskee & Mausoleum, de Geok Depe Moskee, en het ondergrondse meer (bronnen) van Kowata (zwemmen is mogelijk!).
Aankomst in Nohur, bevolkt door een eigenzinnig volk dat ooit vanuit Mesopotamië hier is neergestreken. Naar men zegt is polygamie hier gebruikelijk en in tijden van de Sovjetunie oogluikend toegestaan!  In de middag wordt het dorp verkend, met o.a. een bezoek aan tribale begraafplaats en een zijdeweverij workshop. Tegen de avond terugkeer naar uw hotel in Ashgabat.

Dag 3

Dagafstand:

75 km

Vandaag vroeg uit de veren om de vlucht van 07:00 uur naar Mary te halen (40 minuten). Vanuit Mary wordt u overgebracht naar het oude Merv (27 km). Dit was ooit een van de grootste steden van Centraal Azie, nu liggen verspreid over ruim 100km2 slechts restanten, tussen de grazende kamelen en schapen.
U zult hier bezoeken, met een goed geïnformeerde gids die de geschiedenis tot leven zal laten komen; Erk Kala (6e eeuw vC), Gyaur Kala (3e eeuw vC), het Mausuleum van Sultan Sanjar (12e eeuw), de Grote en Kleine Kiz Kala (6e-8e eeuw) en het Mausuleum van Mohammed ibn Zeid (12e eeuw).
Daarnaast bezoekt u in Mary het Historische museum.
Aan het eind van de dag neemt u wederom het vliegtuig naar Ashgabat en u wordt weer overgebracht naar uw hotel.

Dag 4

Dagafstand:

280 km

Vandaag reizen we af naar het noorden van Turkmenistan, en nemen daartoe de vlucht naar Dashoguz (50 min), dwars over enkele zandwoestijnen. We rijden meteen door naar Kunye Urgench (100 km) waar we ons verder zullen verdiepen in de geschiedenis van dit gebied.
Achtereenvolgens bezoeken we het Mausuleum van Turabek Hanum, de Minaret van Kutlug Timur (de hoogste minaret van Centraal Azie), het Mausuleum van Sultan Tekesh, het Mausuleum van Il Arslan en het Mausuleum van Najm et-din Kubra en Sultan Ali.
Na afloop rijden we terug naar Dashoguz en overnachten aldaar.

Dag 5

Dagafstand:

100 km

Nabij Dashoguz zult u ’s morgens vroeg de grens met Oezbekistan oversteken. Rekent u op ongeveer een uur voor de gezamenlijke bureaucratische rompslomp aan beide zijden van de grens.
In Oezbekistan wacht een andere chauffeur u op, en vervoert u naar het zo’n 80 km verderop gelegen Khiva. U checkt in het hotel en zult na de lunch voldoende tijd hebben om het oude stadje onder begeleiding van een gids te bezichtigen.

Dag 6

Dagafstand:

500 km

U zult vandaag doorreizen naar Boechara. Voor die pittige rit van 500 km staat ongeveer zes uur. U kunt er voor kiezen om vroeg te starten en eerder in Boechara te zijn, dan wel nog enige tijd in Khiva rond te lopen.
Onderweg wordt uiteraard enkele keren gestopt, bijvoorbeeld aan de grootste rivier van Centraal-Azië, de Amoe-Darya. De lunch wordt genuttigd in een oase onderweg.
Daar waar het oude Khiva een soort museumstadje is, is het oude centrum van Boechara nog steeds vol leven en waant u zich er in de tijd van de Zijderoute.
Bij aankomst in Boechara en na de check-in in het hotel bent u vrij om alvast kennis te maken met de stad.

Dag 7

Dagafstand:

270 km

Vrijwel de hele dag is beschikbaar voor excursies in Boechara. Het aantrekkelijke van Boechara is dat de sfeer van de tijd van de Zijderoute nog steeds aanwezig is in de oude stad. Daarnaast is het een levendige stad, anders dan de museumstad Khiva.
U bezoekt: het Ismael Samani mausuleum, een graf tombe van de dynastie van heersers van Boechara, Chor Minor, de Chashma-Ayub Mausuleums, de plaatselijk bazar en een Joodse Synagoge. En, in het oude deel van de stad: het Poli-Kalon ensemble inclusief de Minaret, Moskee, de nog in bedrijf zijnde Miri-Arab Madrassa, de Amri-Alim-Khan Madrassa, Taqi (handelshuizen) en Kukeldash Madrassa.
Na de lunch in een lokaal restaurant vervolgen we de excursies en ziet u:Lyab-i-Hauz, Nadir Divanbegi, Magoki Attari, Ulug Beg en de Abdul Aziz Madrassa. Plus het Registan Ensemble, het Ark Fort en het Bolo-Hauz complex.
’s Avonds reeds de rit over 270 km (3 a 3,5 uur) naar Samarkand, met minder woestijn en meer cultuurgrond onderweg dan op het traject van Khiva naar Boechara.

Dag 8

Dagafstand:

280 km

Overdag Samarkand, met veel blauw na het bruin van Boechara. Samarkand is behalve een legendarische Zijderoute stad ook een stad met nog veel Sovjet-invloeden, en veel uitgestrekter dan Boechara. Eveneens kent het niet zoals Boechara een relatief kleine oude stad  – neen, in Samarkand zijn de afstanden tussen de fantastische bouwwerken aanzienlijk. U bezoekt vandaag, als u het allemaal volhoudt:
Guri Emir- legendarisch mausoleum waar Amir Temur en zijn hele familie zijn begraven.
Registan Plein- wereldberoemd complex van 3 Madrasahs en de gouden koepel moskee.
Moskee Bibi Khanum – de grootste moskee ooit gebouws in Centraal Azie, als een kado van Temerlame’s vrouw aan haar echtgenoot!
Siyab local bazaar – een unieke om kennis te maken met het huidige leven in Samarkand.
Shahi – Zinda necropolissen, een heilige plek en begraafplaats met de graven Temured’s dynastie en het graf van een neef van de Profeet Mohammed.
Het Observatorium van Ulugbek – een ongelooflijke (werkelijk waar!) constructie uit de 15e eeuw voor het bestuderen van astronomie.
’s Avonds transfer naar het treinstation en de sneltrein naar Tashkent (kleine 300 km, drie uur). Transfer naar een hotel en accommodatie.

Dag 9

Dagafstand:

50 km

’s Ochtends transfer naar het vliegveld en vlucht naar Almaty, de voormalige hoofdstad van Kazachstan, derde land in deze tour. Allereerst wordt u naar een hotel in de stad gebracht en heeft tijd om in te checken en lunchen.
Na de lunch staat een stadsexcursie op het programma, met (de keuze is aan u) optioneel bezoeken aan Park Panfilov en de Zenkov cathedraal, het naburige museum voor traditionele muziekinstrumenten, het Centrale Museum, en de bergen rondom het Medeo-sportcomplex. Want Almaty ligt fraai tegen het hooggebergte aan en de besneeuwde toppen zijn het gehele jaar zichtbaar.
Terugkeer naar de stad, eventueel kunt u worden afgezet bij een aanbevolen restaurant.

Dag 10

Dagafstand:

250 km

De eerste dag van een rondreis binnen de rondreis, d.w.z. u verlaat de stad en trekt voor drie dagen erop uit in een 4WD (auto of minibus, afhankelijk van de groepsgrootte) en verkent de afwisselende natuur in de provincie Almaty, alsmede het plattelandsleven in dit deel van Kazachstan.
De eerste bestemming is het natuurpark Altyn Emel ten noorden van Almaty. In deze semi-woestijn maakt u hopelijk kennis met interessante fauna – wilde ezels en gazellen – en beklimt (of aanschouwt) de Zingende Duin, een enorme zandberg midden in het gebied waarvan niemand weet hoe hij daar terecht is gekomen. De geschiedenis is aanwezig in het nationale park middels de Besshatyr Dodenstad.
U eindigt de dag in een homestay in het dorpje Basshi.

Dag 11

Dagafstand:

200 km

U bezoekt eerst Charyn Canyon, zeker de meest spectaculaire attractie in dit de provincie Almaty! Een ideale plek om te wandelen en picknicken.
Verder doorrijdend richting Kirgizië, door landschappen waar ’s zomers kuddes paarden schijnbaar vrij rondrennen, arriveert in in het plaatsje Saty, uitvalsbasis voor een bezoek aan de Kolsai bergmeren de volgende dag. Accommodatie en diner in een homestay in Saty.

Dag 12

Dagafstand:

20 km

De Kolsai meren nodigen uit tot wandelen, paardrijden, zwemmen en/of vissen. Het eerste bergmeer ligt op 1800 meter hoogte en is de grootste. De tweede ligt 14 km verderop, inclusief een stijging van 450 meter, een pittige wandeling (en terug!) voor één dag. Tenzij u kiest voor een spectaculaire rit per paard – niet voor voorzichtige types!
U eindigt de dag weer in de homestay in Saty bij een lokale Kazachse familie.

Dag 13

Dagafstand:

150 km

Vandaag de grensovergang naar Kirgizië en een prachtige rit tot de  het stadje Karakol. Om daar te komen rijdt u dwars door de hoogvlakten waar ’s zomers de kuddes grazen en de nomaden op hun paarden de kuddes bewaken en met hun families in yurts wonen. Let wel; deze grensovergang in de Karkara vallei werd enkele jaren lang gesloten door de Kazachen, is pas in 2013 weer geopend en alleen tussen 1 mei en 1 september!
In Karakol, uitvalsbasis voor wandelingen en rondreizen in de nabije bergen, verblijft u een fijne homestay en bezoekt de attracties van het stadje en omgeving.

Dag 14

Dagafstand:

75 km

Gisteren of vandaag bezoekt u de attracties van Karakol, waaronder een interessante Russisch Orthodoxe kerk alsmede een Dungaanse moskee (die meer weg heeft van een tempel) worden bezocht. Niet ver van Karakol bevinden zich in een speciaal park het graf en een museum toegewijd aan de Russische onderzoeker Przwalsky, die hier zijn einde vond. Talloze foto’s, tekeningen, attributen en verslagen getuigen van zijn omzwervingen in Centraal-Azië en daarbuiten.
Niet veel verder, aan de zuidzijde van het Issyk Kul meer, bevindt zich de Jeti Oguz kloof met fantastische rode rotsformaties en ook een yurtkamp, waar u de nacht zult doorbrengen.

Dag 15

Dagafstand:

100 km

Dit is de dag om een duik te nemen in het heldere water van het Issyk Kul meer, aan de rustige zuidzijde. U kunt trouwens in de ochtend nog gewoon wandelen of paardrijden in Jeti Oguz, en pas later op de dag vertrekken.
Via de zuidzijde van het meer bereiken we een ander yurtkamp, ditmaal eentje nabij het meer, en met een mooi uitzicht over dat meer (vooral ’s nachts, wanneer de lichten van het toeristische noordzijde goed zichtbaar zijn, nog afgezien van de zonsondergang).

Dag 16

Dagafstand:

250 km

Helaas, de reis zit er bijna op. Een slotetappe van het yurtkamp nabij Bokonbaeva tot de hoofdstad Bishkek van zo’n 250 km, over redelijke tot goede wegen. Het is aan u of u vroeger of later in de stad wilt aankomen en misschien nog een excursie wenst of tijd om zelf rond te wandelen in het groene en ruim opgezette Bishkek. In het centrum van de stad staan de belangrijkste musea vlak bij elkaar, evenals de belangrijkste parken en pleinen.
U kunt onderweg ook nog een duik nemen in het Issyk Kul meer.
Overnachting in de stad, afhankelijk van uw vervolgplannen.

De kosten van dit programma bedragen bij zes personen €1.940 per persoon, bij vier personen €2.170 p.p., bij twee personen €2.800 p.p. en voor soloreizigers €4.500. Voor andere groepsgroottes kunt u ons aanschrijven voor een prijs.
Inbegrepen in de aanbieding zijn:
– alle accommodaties, o.b.v. logies & ontbijt en verblijf in tweepersoonskamers
– alle transfers tijdens de 16 dagen binnen de landen zoals genoemd in het programma met auto & chauffeur en per trein
– services van Engelssprekende gidsen in Almaty en in de steden van Oezbekistan
– 3 lunches en 3 diners onderweg in Kazachstan
– één liter water uit flessen per dag per persoon
– entreegelden voor alle genoemde musea, natuurparken en attracties zoals genoemd in het programma in Kazachstan en in Oezbekistan
– transfers vanaf en naar het vliegveld bij de start en bij de finish
– visumondersteuning voor Turkmenistan en Oezbekistan

Niet inbegrepen zijn de internationale vliegtickets, de ontbrekende lunches en diners, visa voor Turkmenistan en Oezbekistan (kosten resp. ongeveer USD 40 en USD 100), Engels sprekende gidsen in Turkmenistan, Kirgizië en in Kazachstan buiten Almaty, entreegelden voor sites en bezienswaardigheden in Kirgizië en in Turkmenistan en de niet genoemde services. De kosten van de vlucht Tashkent-Almaty bedragen ongeveer USD 150.
Tenslotte houden wij per boeking €15 in voor het GGTO Garantiefonds.

Informatie


PLAATS

Turkmenistan, Oezbekistan, Kazachstan en Kirgizië

DATA

aan u, seizoen is mei-september

PRIJS

€2.170-2.800 p.p. bij 4-2 personen

LENGTE

16 dagen

Contact