Centraal-Azië reis

Hoogtepunten van Centraal-Azië

Maak kennis met vier landen in 18 dagen!
Burana Tower in Kyrgyzstan

Hoogtepunten van deze 18-daagse Centraal-Azië reis:
– Ashgabat en omgeving, contrasten van moderne megalomanie, opgravingen en een tribaal volk
– de belangwekkende archeologische vindplaatsen Merv en Konye Urgench in Turkmenistan
– de klassieke en legendarische Zijderoute steden Khiva, Boechara en Samarkand in Oezbekistan
– de natuurparken in de provincie Almaty in Kazachstan; Altyn Emel, Charyn en Kolsai
– het prachtige en uitgestrekte grensgebied tussen Kazachstan en Kirgizië met meer paarden dan mensen
– de rustige zuidzijde van het Issyk Kul meer in Kirgizië met een yurtkamp, canyon en prima zwemgelegenheid
– tijdens de gehele reis, verblijf in sfeervolle pensionnetjes, homestays en een yurtkamp

Dit programma voert langs hoogtepunten in alle vier de landen voert en is ook logistiek goed uitvoerbaar. Het hart van de vier landen landen wordt gevoeld, van de historische schatten in Turkmenistan en Oezbekistan, tot de verscheidenheid aan landschappen en nomadische culturen van Kazachstan en Kirgizië.
Het aantal kilometers in de auto of minibus is daarbij geminimaliseerd, terwijl vier binnenlandse vluchten (incl. Tashkent-Almaty) u in staat stellen enkele malen een grote afstand snel te overbruggen.

Het tempo is hoog, maar u zult op verschillende momenten, vooral in het tweede deel van de reis, voldoende mogelijkheden hebben om rust te nemen. Tenslotte, aanpassing van het programma in geval van een individuele reis is natuurlijk mogelijk.

Anno 2023 heeft u nog een toeristisch visum nodig alleen voor Turkmenistan, Wij regelen voor u de uitnodigingsbrief voor het Turkmeense visum, welke bij aankomst in het land kan worden verkregen.

Dag 1

Wedding at National Monument in Ashgabat, Turkmenistan

Wedding in Ashgabat

U vliegt naar Ashgabat, de hoofdstad van Turkmenistan, voor de de start van Centraal-Azië reis. Bij aankomst, en vaak is dat in de nacht of vroege ochtend van de volgende dag, vraagt u op de luchthaven met uw uitnodigingsbrief uw Turkmeense visum aan.
Buiten de luchthaven wordt u opgewacht door een chauffeur met een naambordje en naar uw hotel in de stad gebracht. Ashgabat bevindt zich op 10 km van de luchthaven.

 

Dag 2

dagafstand: 50 km

Nisa, nearby Ashgabat, Turkmenistan

Nisa, excavation site nearby Ashgabat

(Het voorgestelde excursie-programma kan worden aangepast aan uw specifieke wensen)
Na te hebben uitgerust beginnen we met een bezoek aan het Nationale Museum van Turkmenistan. Vooral de sectie archeologie is zeer interessant, met zeer zeldzame kunstvoorwerpen uit de vroege geschiedenis alsmede de middeleeuwen, allemaal gevonden op het territorium van Turkmenistan. In het museum worden ongeveer 500.000 voorwerpen tentoongesteld.

Daarna bezoekt u de Ruhy Moskee, de grootste moskee van Centraal-Azië, waar 20.000 mensen tegelijkertijd kunnen bidden en waarin tevens het familie mausoleum van de eerste Turkmeense President Saparmyrat Turkmenbashy bevindt.
Dan weer een stap terug in de tijd, met een bezoek aan Nisa, ooit de hoofdstad van de Parthen (300 vC – 300), gelegen vlak buiten Ashgabat. Tenslotte bezoekt u vandaag nog de Ertogrul Gazi Moskee en de ‘Boog van Neutraliteit’. Bovenop (75 meter) kunt u genieten van het panorama. Wanneer u rijdt door het nieuwe deel van Ashgabat zult u zich verbazen over het vele witte marmer, de fascinerende bouwwerken en het ontbreken van mensen.

Dag 3

dagafstand: 150 km

Ancient Cemetory in Nohur, Turkmenistan

Tribal cemetery in Nohur

Transfer naar het bijzondere plaatsje Nohur in het Kopetdag gebergte, na eerst bezoeken te hebben afgelegd aan de Turkmenbashi Moskee & Mausoleum, de Geok Depe Moskee, en het ondergrondse meer (bronnen) van Kowata (zwemmen is mogelijk!).
Aankomst in Nohur, bevolkt door een eigenzinnig volk dat ooit vanuit Mesopotamië hier is neergestreken. Naar men zegt is polygamie hier gebruikelijk en in tijden van de Sovjetunie oogluikend toegestaan!  In de middag wordt het dorp verkend, met o.a. een bezoek aan tribale begraafplaats en een zijdeweverij workshop. Tegen de avond terugkeer naar uw hotel in Ashgabat.

 

Dag 4

dagafstand: per vliegtuig 500 km, per auto 75 km

Ancient site in Merv, Turkmenistan

Merv, Turkmenistan

Vandaag mag u vroeg uit de veren om de vlucht van 07:00 uur naar Mary te halen (40 minuten). Vanuit Mary wordt u overgebracht naar het oude Merv (27 km). Dit was ooit een van de grootste steden van Centraal-Azië, nu liggen verspreid over ruim 100km2 slechts restanten, tussen de grazende kamelen en schapen.

U zult hier bezoeken, met een goed geïnformeerde gids die de geschiedenis tot leven zal laten komen; Erk Kala (6e eeuw vC), Gyaur Kala (3e eeuw vC), het Mausoleum van Sultan Sanjar (12e eeuw), de Grote en Kleine Kiz Kala (6e-8e eeuw) en het Mausoleum van Mohammed ibn Zeid (12e eeuw).
Daarnaast bezoekt u in Mary het Historische museum.
Aan het eind van de dag neemt u het vliegtuig terug naar Ashgabat en u wordt overgebracht naar uw hotel.

Dag 5

dagafstand: 400 km per vliegtuig, 210 km per auto
Konye Urgench, Turkmenistan

Konye Urgench, Turkmenistan

Vandaag reizen we af naar het noorden van Turkmenistan, en nemen daartoe de vlucht naar Dashoguz (50 min), dwars over enkele zandwoestijnen. We rijden meteen door naar de belangrijke archeologische vindplaats Konye Urgench (100 km) waar we ons verder zullen verdiepen in de geschiedenis van dit gebied. Konye Urgench kende een bloeiperiode toen de zich immer wijzigende Amu Darya rivier nabij de stad liep.

Achtereenvolgens bezoeken we het Mausoleum van Turabek Hanum, de Minaret van Kutlug Timur (de hoogste minaret van Centraal-Azië), het Mausoleum van Sultan Tekesh, het Mausoleum van Il Arslan en het Mausoleum van Najm et-din Kubra en Sultan Ali. Na afloop rijden we terug naar Dashoguz en overnachten aldaar.

Dag 6

dagafstand: 100 km

Ancient city walls of Khiva, Uzbekistan

Khiva city wall

Nabij Dashoguz zult u ’s morgens vroeg naar de nabije grensovergang met Oezbekistan worden gebracht. Onderweg ziet u de gevolgen van het opdrogen van het Aralmeer. Overal is de bodem bedekt met een laagje zout, weggewaaid van de drooggevallen bodem van het voormalige meer. Een een catastrofe voor de leefomgeving in de wijde omtrek.

Aangekomen bij de grens kunnen de formaliteiten aan beide zijden, afhankelijk van de dagelijkse drukte, een half uur of langer duren. U wandelt zelf door het stukje niemandsland tussen de twee landen. U dient uw Oezbeekse visum al in bezit te hebben, het kan niet aan een landsgrens worden verkregen. Een chauffeur wacht u op voor verder vervoer naar Khiva, een uur rijden. Hier verblijft u in een pensionnetje of hotel.

Na lunchtijd heeft u een excursie met Engelssprekende gids in de oud stad Khiva.

Dag 7

dagafstand: 500 km, per auto

Chora Minor, Bukhara, Uzbekistan

Bukhara

U zult vandaag doorreizen naar Boechara. Voor die pittige rit van 500 km staat ongeveer zes uur. U kunt er voor kiezen om vroeg te starten om eerder aan te komen in Boechara, dan wel nog enige tijd in Khiva rond te lopen.
Onderweg wordt uiteraard enkele keren gestopt, bijvoorbeeld aan de grootste rivier van Centraal-Azië, de Amoe-Darya. De meegekregen lunch wordt genuttigd in een oase onderweg.

Daar waar het oude Khiva een soort museumstadje is, is het oude centrum van Boechara nog steeds vol leven en waant u zich er in de tijd van de Zijderoute. Bij aankomst in Boechara en na de check-in in het hotel bent u vrij om alvast kennis te maken met de stad.

 

Dag 8

dagafstand: 270 km

Famous Lyabi Hauz, Bukhara, Uzbekistan

Lyabi Hauz in Bukhara

Vrijwel de hele dag is beschikbaar voor excursies in Boechara. (U kunt aangeven dat u liever een dagdeel vrij bent). Het aantrekkelijke van Boechara is dat de sfeer van de tijd van de Zijderoute nog steeds aanwezig is in de oude stad. U bezoekt: het Ismael Samani mausoleum, een graf tombe van de dynastie van heersers van Boechara, Chor Minor, de Chashma-Ayub Mausoleums, de plaatselijk bazar en een Joodse Synagoge. En, in het oude deel van de stad: het Poli-Kalon ensemble inclusief de Minaret, Moskee, de nog in bedrijf zijnde Miri-Arab Madrassa, de Amri-Alim-Khan Madrassa, Taqi (handelshuizen) en Kukeldash Madrassa.

Na de lunch in een lokaal restaurant vervolgen we de excursies en ziet u: Lyab-i-Hauz, Nadir Divanbegi, Magoki Attari, Ulug Beg en de Abdul Aziz Madrassa. Plus het Ark Fort en het Bolo-Hauz complex.
’s Avonds wordt u per auto in een rit van 270 km (3 a 3,5 uur) naar Samarkand gebracht. De woestijn verandert langzaamaan in landbouwgronden zult u bemerken. U wordt ondergebracht in een pensionnetje of hotel in Samarkand.

Dag 9

dagafstand: 280 km

Ulugbek Observatory in Samarkand, Uzbekistan

Ulugbek Observatory, Samarkand

Een dag in Samarkand, met veel blauw na het overwegende bruin van Boechara. Samarkand is behalve een legendarische Zijderoute stad ook een stad met nog veel Sovjet-invloeden, en veel uitgestrekter dan Boechara. Eveneens kent het niet zoals Boechara een relatief kleine oude stad  – neen, in Samarkand zijn de afstanden tussen de fantastische bouwwerken aanzienlijk.

U bezoekt vandaag achtereenvolgens: (wederom kunt u zelf aangeven wanneer u een dagdeel vrij wilt zijn)
Guri Emir- legendarisch mausoleum waar Amir Temur en zijn hele familie zijn begraven.
Registan Plein- wereldberoemd complex van 3 Madrasahs en de gouden koepel moskee.
Moskee Bibi Khanum – de grootste moskee ooit gebouwd in Centraal-Azië, als een kado van Temerlame’s vrouw aan haar echtgenoot!
Siyab local bazaar – een unieke plek om kennis te maken met het huidige leven in Samarkand.
Shahi – Zinda necropolissen, een heilige plek en begraafplaats met graven uit Temured’s dynastie en het graf van een neef van de Profeet Mohammed.
Het Observatorium van Ulugbek – een ongelooflijke (werkelijk waar!) constructie uit de 15e eeuw voor het bestuderen van astronomie.
’s Avonds transfer naar het treinstation en de sneltrein naar Tashkent (kleine 300 km, drie uur). Transfer naar een hotel en accommodatie.

Dag 10

dagafstand: per vliegtuig 800 km, per auto 50 km

Panfilov Cathedrale, Almaty, Kazakhstan

Panfilov Cathedrale in Central Almaty

’s Ochtends wordt u naar de luchthaven van Tashkent gebracht voor de vlucht naar Almaty. Dat is de voormalige hoofdstad van Kazachstan, het derde land dat u aandoet op deze reis. Allereerst wordt u naar een hotel in de stad gebracht en heeft tijd om in te checken en lunchen.

Na de lunch staat een stadsexcursie op het programma, met (de keuze is aan u) optioneel bezoeken aan Park Panfilov en de Zenkov kathedraal, het naburige museum voor traditionele muziekinstrumenten, het Centrale Museum, de bergen rondom het Medeo-sportcomplex. Want Almaty ligt fraai tegen het hooggebergte aan en de besneeuwde toppen zijn het gehele jaar zichtbaar. Terugkeer naar de stad, eventueel kunt u worden afgezet bij een aanbevolen restaurant.

Dag 11

dagafstand: 270 km

Singing Dune, Altyn Emel National Park, Kazakhstan

Singing Dune in Altyn Emel

De eerste bestemming is het natuurpark Altyn Emel ten noorden van Almaty. In deze semi-woestijn maakt u hopelijk kennis met interessante fauna – wilde ezels en gazellen – en beklimt (of aanschouwt) de Zingende Duin, een enorme zandberg midden in het gebied waarvan niemand weet hoe hij daar terecht is gekomen.
U eindigt de dag in een homestay in het dorpje Basshi.

 

Dag 12

dagafstand: 200 km
Charyn Canyon, Kazakhstan

Charyn Canyon

U bezoekt eerst Charyn Canyon, zeker de meest spectaculaire attractie in dit de provincie Almaty! Een ideale plek om te wandelen en picknicken.

Verder doorrijdend richting Kirgizië, door landschappen waar ’s zomers kuddes paarden schijnbaar vrij rondrennen, arriveert in in het plaatsje Saty, uitvalsbasis voor een bezoek aan de Kolsai bergmeren de volgende dag. Accommodatie en diner in een homestay in Saty.

Dag 13

dagafstand: 20 km
Kaindy Lake in Kazakhstan

Kayindi lake at Saty

De Kolsai meren nodigen uit tot wandelen, paardrijden, zwemmen en/of vissen. Het eerste bergmeer ligt op 1800 meter hoogte en is de grootste. De tweede ligt 14 km verderop, inclusief een stijging van 450 meter, een pittige wandeling (en terug!) voor één dag. Tenzij u (optioneel, huur van paarden en begeleider is niet inbegrepen in de aanbieding) kiest voor een spectaculaire rit per paard – niet voor voorzichtige types!
U eindigt de dag weer in de homestay in Saty bij de lokale Kazachse familie.

Dag 14

dagafstand: 250 km

Free roaming horses, Kyrgyz-Kazakh borderlands

En Route

Vandaag trekt u de grens over met Kirgizië. Het is ongeveer twee uur rijden door een prachtige, lege omgeving van steppen en hoogvlakten tot aan de pittoreske grensovergang in the middle of nowhere. Een visum voor Kirgizië heeft u niet nodig.

Aan de Kirgiese kant van de grens blijft het landschap aanvankelijk hetzelfde en steekt u een fraaie bergpas over. U komt meer paarden dan mensen tegen hier. De rit eindigt vandaag in het slaperige Kirgiese provinciestadje Karakol.
Dit is een uitvalsbasis voor wandelingen en rondreizen in de nabije bergen. U verblijft er in een homestay of hotel en bezoekt de attracties van het stadje en omgeving.

Dag 15

dagafstand: 75 km

Seven Bull Rocks Yangi Kala, Kyrgyzstan

Jeti Oguz in Kirgizië

Gisteren of vandaag, afhankelijk van de aankomsttijd in Karakol, bezoekt u de attracties van Karakol, waaronder een interessante Russisch Orthodoxe kerk alsmede een Dungaanse moskee (die meer weg heeft van een tempel) worden bezocht. Niet ver van Karakol bevinden zich in een speciaal park het graf en een museum toegewijd aan de Russische onderzoeker Przwalsky, die hier zijn einde vond. Talloze foto’s, tekeningen, attributen en verslagen getuigen van zijn omzwervingen in Centraal-Azië en daarbuiten.

Niet veel verder, aan de zuidzijde van het Issyk Kul meer, bevindt zich de Jeti Oguz kloof met fantastische rode rotsformaties en ook een yurtkamp. Hier rijdt u in de loop van de dag naartoe en zult er de nacht doorbrengen.

Dag 16

dagafstand: 100 km

Yurts with view over Lake Issyk Kul, Kyrgyzstan

Yurts close to Issyk Kul lake

Dit is de dag om een duik te nemen in het heldere water van het Issyk Kul meer, aan de rustige zuidzijde. U kunt trouwens in de ochtend nog gewoon wandelen of paardrijden in Jeti Oguz, en pas later op de dag vertrekken.

Via de zuidzijde van het meer bereiken we een ander yurtkamp, ditmaal eentje nabij het meer, en met een mooi uitzicht over dat meer (vooral ’s nachts, wanneer de lichten van het toeristische noordzijde goed zichtbaar zijn, plus de zonsondergang).

Dag 17

dagafstand: 250 km

En Route in Kyrgystan

En Route in Kyrgystan

Helaas, de reis zit er bijna op. Een slotetappe van het yurtkamp nabij Bokonbaeva tot de hoofdstad Bishkek over redelijke tot goede wegen. Het is aan u of u vroeger of later in de stad wilt aankomen en misschien nog een excursie wenst, danwel tijd om zelf rond te wandelen in het groene en ruim opgezette Bishkek. In het centrum van de stad staan de belangrijkste musea vlak bij elkaar, evenals de belangrijkste parken en pleinen.

U kunt onderweg ook nog een duik nemen in het Issyk Kul meer.
Overnachting in de stad in een hotel.

Dag 18

dagafstand: 25 km
In de nacht of vroege morgen, afhankelijk van uw vlucht, volgt de transfer naar het Manas vliegveld. Einde van uw reis in Centraal-Azië.

De kosten van deze Centraal-Azië reis bedragen per indicatie bij zes personen €2.200 per persoon, bij vier personen €2.415 p.p. en bij twee personen €3.285 p.p. Voor andere groepsgroottes schrijft u ons graag aan.

Inbegrepen in de aanbieding zijn:
– alle accommodaties, o.b.v. logies & ontbijt en verblijf in tweepersoonskamers
– alle transfers tijdens de 16 dagen binnen de landen zoals genoemd in het programma met auto & chauffeur en per trein
– services van Engelssprekende gidsen in Almaty en in de steden van Oezbekistan
– 3 lunches en 3 diners onderweg in Kazachstan
– één liter water uit flessen per dag per persoon
– entreegelden voor alle genoemde musea, natuurparken en attracties zoals genoemd in het programma in Kazachstan en in Oezbekistan
– transfers vanaf en naar het vliegveld bij de start en bij de finish
– visumondersteuning voor Turkmenistan

Niet inbegrepen zijn de internationale vliegtickets, de ontbrekende lunches en diners, visum voor Turkmenistan (kosten ongeveer USD 100), Engels sprekende gidsen in Turkmenistan, Kirgizië en in Kazachstan buiten Almaty, entreegelden voor sites en bezienswaardigheden in Kirgizië en in Turkmenistan en de niet genoemde services. De kosten van de vlucht Tashkent-Almaty bedragen ongeveer USD 150.
Tenslotte houden wij per boeking €15 in voor het GGTO Garantiefonds.

  Informatie


  PLAATS

  Turkmenistan, Oezbekistan, Kazachstan en Kirgizië

  DATA

  mei-september

  PRIJS

  indicatief €2.415-3.285 p.p. bij 4-2 personen

  LENGTE

  18 dagen

  Tour Route in Central Asia

  Contact