Gevarieerde Rondreis door Centraal-Azië

Gevarieerde Rondreis door Centraal-Azië

Ontdek het beste van Turkmenistan, Oezbekistan, Kirgizië en Kazachstan

De start is in Turkmenistan, met aandacht voor de archeologische vindplaatsen van Nisa, Merv en Konye Urgench, alsmede de intrigerende hoofdstad Ashgabat en enkele bijzondere plekken in het nabij Kopet Dag Gebergte. U doorkruist per auto de Karalkum woestijn en kampeert halverwege een nacht bij de beruchte brandende gaskrater van Darzawa. Vervolgens bezoekt u Konye Urgench en Dashoguz, vlakbij de grens met Oezbekistan.
Op dag zes trekt u de grens met Oezbekistan over naar het oude stadje Khiva. Daarnaast bezoekt u in Oezbekistan uiteraard ook nog Boechara en Samarkand. In Boechara verblijft u twee nachten. Na een kort bezoek aan Tashkent volgt de rit naar de Fergana vallei, waar u behalve het paleis van Kokand ook verschillende workshops in handwerken bezoekt.
Na zeven dagen Oezbekistan volgt de grensoversteek in de Fergana vallei naar Kirgizië, nl. de stad Osh. Na een bezoek start een ruige tour dwars door berglandschappen bewoond door nomaden via het Son Kul meer (twee overnachtingen) tot de zuidzijde van het Issyk Kul meer en het stadje Karakol. Onderweg verblijft u afwisselend in yurts en in homestays.
Vanaf 2013 is de grensovergang naar Kazachstan in de Karkara vallei weer open en daar maken we dankbaar gebruik van na zes dagen Kirgizië. Over de hoogvlakte waar de nomaden en hun kuddes leven rijdt u het dorpje Saty, uitvalsbasis voor een bezoek aan de prachtige Kolsai bergmeren. Hier is het fantastisch wandelen en ook paardrijden, en we blijven er dan ook twee nachten. Verder gaan we met de rondreis, via Charyn Canyon en het Altyn Emel reservaat tot de voormalige hoofdstad Almaty. Een comfortabele nachttrein brengt ons in de nieuwe hoofdstad Astana, eindpunt van deze reis.

Dit programma voert langs hoogtepunten in alle vier de landen voert en is ook logistiek goed uitvoerbaar in 25 dagen. Het hart van de vier landen landen wordt gevoeld, van de historische schatten in Turkmenistan en Oezbekistan, tot de verscheidenheid aan landschappen en nomadische culturen van Kazachstan en Kirgizië.
Het aantal kilometers in de auto of minibus is daarbij geminimaliseerd.
Het tempo is hoog, maar enkele rustigere dagen zijn ingebouwd. Tenslotte, aanpassing van het programma in geval van een individuele reis is natuurlijk mogelijk.

Anno 2018 heeft u een toeristisch visum nodig bij aankomst in twee van de vier landen – Kirgizië heeft deze plicht opgeheven in 2012 en Kazachstan in 2017 voor bezoeken tot 30 dagen. Voor Turkmenistan en Oezbekistan heeft u wel een visum nodig en tevens een uitnodiging om dat visum aan te kunnen vragen (Belgen niet voor Oezbekistan!). Wij kunnen dat voor u doen. Het Turkmeense visum kan bij aankomst in Ashgabat op de luchthaven worden verkregen. Het Oezbeekse dient vooraf worden aangevraagd. Het is verstandig om de visa-procedures minimaal een maand voor vertrek te starten.

Dag 1

Dagafstand:

50 km

Aankomst in Ashgabat, vaak in de nacht. Transfer naar een hotel en accommodatie.
Na te hebben uitgerust beginnen we met een bezoek aan het Nationale Museum van Turkmenistan. Vooral de sectie archeologie is zeer interessant, met zeer zeldzame kunstvoorwerpen uit de vroege geschiedenis alsmede de middeleeuwen, allemaal gevonden op het territorium van Turkmenistan. In het museum worden ongeveer 500.000 voorwerpen tentoongesteld.
Daarna bezoekt u de Ruhy Moskee, de grootste moskee van Centraal-Azië, waar 20.000 mensen tegelijkertijd kunnen bidden en waarin tevens het familie mausoleum van de eerste Turkmeense President Saparmyrat Turkmenbashy bevindt.
Dan weer een stap terug in de tijd, met een bezoek aan Nisa, ooit de hoofdstad van de Parthen (300 vC – 300), gelegen vlak buiten Ashgabat.
Tenslotte bezoekt u vandaag nog de Ertogrul Gazi Moskee en de ‘Boog van Neutraliteit’. Bovenop (75 meter) kunt u genieten van het panorama.

Dag 2

Dagafstand:

150 km

Transfer naar het bijzondere plaatsje Nohur in het Kopetdag gebergte, na eerst bezoeken te hebben afgelegd aan de Turkmenbashi Moskee & Mausoleum, de Geok Depe Moskee, en het ondergrondse meer (bronnen) van Kowata (zwemmen is mogelijk!).
Aankomst in Nohur, bevolkt door een eigenzinnig volk dat ooit vanuit Mesopotamië hier is neergestreken. Naar men zegt is polygamie hier gebruikelijk en in tijden van de Sovjetunie oogluikend toegestaan!  In de middag wordt het dorp verkend, met o.a. een bezoek aan tribale begraafplaats en een zijdeweverij workshop. Tegen de avond terugkeer naar uw hotel in Ashgabat.

Dag 3

Dagafstand:

75 km

Vandaag vroeg uit de veren om de vlucht van 07:00 uur naar Mary te halen (40 minuten). Vanuit Mary wordt u overgebracht naar het oude Merv (27 km). Dit was ooit een van de grootste steden van Centraal Azie, nu liggen verspreid over ruim 100km2 slechts restanten, tussen de grazende kamelen en schapen.
U zult hier bezoeken, met een goed geïnformeerde gids die de geschiedenis tot leven zal laten komen; Erk Kala (6e eeuw vC), Gyaur Kala (3e eeuw vC), het Mausoleum van Sultan Sanjar (12e eeuw), de Grote en Kleine Kiz Kala (6e-8e eeuw) en het Mausoleum van Mohammed ibn Zeid (12e eeuw).
Daarnaast bezoekt u in Mary het Historische museum.
Aan het eind van de dag neemt u wederom het vliegtuig naar Ashgabat en u wordt weer overgebracht naar uw hotel.

Dag 4

Dagafstand:

200 km

’s Ochtend excursies in Ashgabat (of vrije tijd desgewenst), na de lunch transfer naar de beruchte gaskrater van Darzawa ongeveer halverwege de ‘snelweg’ van Ashgabat naar het noorden, midden in de Karalkum woestijn. De krater brandt al sinds 1974, toen onvermoede geologen meenden ‘even’ het aanwezige gas te verbranden en het in brand staken.
Tegenwoordig is het vooral een bijzondere en surrealistische plek om te kamperen en dat doen we vandaag!

Dag 5

Dagafstand:

400 km

U reist zo’n 300 km door de woestijn verder in noordelijke richting tot bijna Oezbekistan aan toe. Hier bevindt zich de belangwekkende vindplaats Konye Urgench, een door de UNESCO beschermd gebied, met overblijfselen van moskeeën, minaretten en mausoleums uit de tijd dat Konye Urgench nog hoofdstad was van Khorezm. Het veranderende verloop van de rivier Amudarya (dat gebeurde regelmatig) was oorzaak dat Konye Urgench uiteindelijk haar relevantie verloor.
Aan het eind van de dag transfer naar Dashoguz (100 km) en accommodatie in een hotel.

Dag 6

Dagafstand:

100 km

Nabij Dashoguz zult u ’s morgens vroeg de grens met Oezbekistan oversteken. Rekent u op ongeveer een uur voor de gezamenlijke bureaucratische rompslomp aan beide zijden van de grens.
In Oezbekistan wacht een andere chauffeur up op, en vervoert u naar het zo’n 80 km verderop gelegen Khiva. U checkt in het hotel en zult na de lunch voldoende tijd hebben om het oude stadje onder begeleiding van een gids te bezichtigen.
Khiva is een indrukwekkend en ommuurd museumstadje, midden in een levendig provinciestadje.

Dag 7

Dagafstand:

500 km

U zult vandaag doorreizen naar Boechara. Voor die pittige rit van 500 km staat ongeveer zes uur. U kunt er voor kiezen om vroeg te starten en eerder in Boechara te zijn, dan wel nog enige tijd in Khiva rond te lopen.
Onderweg wordt uiteraard enkele keren gestopt, bijvoorbeeld aan de grootste rivier van Centraal-Azië, de Amoe-Darya. De lunch wordt genuttigd in een oase onderweg.
Daar waar het oude Khiva een soort museumstadje is, is het oude centrum van Boechara nog steeds vol leven en waant u zich er in de tijd van de Zijderoute.
Bij aankomst in Boechara en na de check-in in het hotel bent u vrij om alvast kennis te maken met de stad.

Dag 8

Dagafstand:

5 km

De hele dag is beschikbaar voor excursies in Boechara. Het aantrekkelijke van Boechara is dat de sfeer van de tijd van de Zijderoute nog steeds aanwezig is in de oude stad. Daarnaast is het een levendige stad, anders dan de museumstad Khiva.
U bezoekt: het Ismael Samani mausuleum, een graf tombe van de dynastie van heersers van Boechara, Chor Minor, de Chashma-Ayub Mausuleums, de plaatselijk bazar en een Joodse Synagoge. En, in het oude deel van de stad: het Poli-Kalon ensemble inclusief de Minaret, Moskee, de nog in bedrijf zijnde Miri-Arab Madrassa, de Amri-Alim-Khan Madrassa, Taqi (handelshuizen) en Kukeldash Madrassa.
Na de lunch in een lokaal restaurant vervolgen we de excursies en ziet u: Lyab-i-Hauz, Nadir Divanbegi, Magoki Attari, Ulug Beg en de Abdul Aziz Madrassa. Plus het Registan Ensemble, het Ark Fort en het Bolo-Hauz complex.
Accommodatie nogmaals in Boechara.

Dag 9

Dagafstand:

270 km

’s Ochtends de rit naar Samarkand; minder woestijn dan het vorige traject en meer landbouw gronden onderweg. Oezbekistan produceert enorm veel katoen en indien u in het juiste seizoen reist kunt u de werkzaamheden aan de gewassen meemaken onderweg, alsmede een katoenfabriek. Tevens bezoekt u onderweg het Zomerpaleis van de laatste Emir en een oude Karavansarai, die van Rabat Malik.
Aankomst in Samarkand rond 14:00 uur, accommodatie en tijd voor een lunch. U bent in de middag vrij.

Dag 10

Dagafstand:

320 km

Overdag in Samarkand, met veel blauw na het bruin van Boechara.
Samarkand is behalve een legendarische Zijderoute stad ook een stad met nog veel Sovjet-invloeden, en veel uitgestrekter dan Boechara. Eveneens kent het niet zoals Boechara een relatief kleine oude stad  – neen, in Samarkand zijn de afstanden tussen de fantastische bouwwerken aanzienlijk. U bezoekt vandaag, als u het allemaal volhoudt:
Guri Emir- legendarisch mausoleum waar Amir Temur en zijn hele familie zijn begraven.
Registan Plein- wereldberoemd complex van 3 Madrasahs en de gouden koepel moskee.
Moskee Bibi Khanum – de grootste moskee ooit gebouws in Centraal Azie, als een kado van Temerlame’s vrouw aan haar echtgenoot!
Siyab local bazaar – een unieke om kennis te maken met het huidige leven in Samarkand.
Shahi – Zinda necropolissen, een heilige plek en begraafplaats met de graven Temured’s dynastie en het graf van een neef van de Profeet Mohammed.
Het Observatorium van Ulugbek – een ongelooflijke (werkelijk waar!) constructie uit de 15e eeuw voor het bestuderen van astronomie.
Tegen de avond pakken we sneltrein naar Tashkent, die de ruim 300 km in drie uur aflegt.
Transfer naar een hotel in Tashkent en accommodatie.

Dag 11

Dagafstand:

225 km

Tashkent was de vierde stad van de voormalige Sovjetunie, en de hoofdstad van het huidige Oezbekistan. De stad werd in 1966 flink verwoest door een krachtige aardbeving en ademt nog steeds de sfeer van de Sovjetunie uit. ’s Ochtends leert u de stad middels een excursie kennen.
’s Middags volgt de etappe naar de Fergana vallei, het meest vruchtbare en dichtst bevolkte deel van het land, dwars over een bergkam. Eindstation vandaag is de stad Kokand. Daar zult u o.a. het gerestaureerde paleis van de laatste Khan van de staat Kokand, dat tot 1876 bestond, bezoeken. (Zelfs in 1917-1918 bestond er nog een onafhankelijke staat Kokand!).

Dag 12

Dagafstand:

110 km

We trekken verder de Fergana vallei in vandaag. U bezoekt allereerst een keramiek fabriekje in Rishdan. Oezbeken excelleren in verschillende soorten handwerken (hout, steen, zijde, wol) en vandaag kunt u daarvan genieten. Tevens leert u over de geschiedenis van de vallei.
Na de lunch bezoekt u het stadje Margilan (nabij de stad Fergana), zelfs voor de bewoners van Fergana een conservatief bolwerk. Maar, behalve opmerkelijk veel fietsers treft u er een zeer gastvrije bevolking en bezoekt er fabriekjes waar op nog traditionele wijze zijde wordt geweven, zelfs met machines die tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikt werden om parachutes te vervaardigen!
U sluit af in de stad Fergana, waar u de stad verkent inclusief de lokale bazaar en het historisch museum.
Accommodatie in een hotel in Fergana.

Dag 13

Dagafstand:

150 km

De Kirgiese stad Osh is de belangrijkste stad van het zuidwesten van Kirgizië, gelegen aan de rand van de Fergana vallei. Stalin heeft hier de grenzen willekeurig getroffen met als gevolg dat aan beide zijden van de grens talrijke Kirgiezen, Oezbeken en ook Tadjieken wonen, plus nog eens een groot aantal enclaves in het ene land die bij het andere land horen. Een lappendeken dus, en het verbaast niet dat het onrustig kan zijn in de vallei.
U start de dag dus in Fergana, Oezbekistan, steekt de nabij grens naar Kirgizië over en arriveert later in Osh. Daar zult u o.a. de beroemde en enorme bazaar bezoeken.
Accommodatie in een hotel of homestay in Osh.

Dag 14

Dagafstand:

280 km

De eerste dag van een mini-tour van vijf dagen, dwars door het hart van Kirgizië tot aan het Issyk Kul meer. Wanneer u de route ’s zomers aflegt, tussen juni en half september, kunt u ook het Son Kul meer en de hoogvlakte met dezelfde naam bezoeken, en daar het leven van de zomernomaden meemaken.
Vandaag is de langste etappe, en bij een start om 9 uur zult u, inclusief alle stops onderweg, eind van de middag aankomen in het plaatsje Toktogul, gelegen aan een stuwmeer met dezelfde naam. Een prachtige route, door de canyon van de brede Naryn rivier.
Accommodatie in een homestay in Toktugul.

Dag 15

Dagafstand:

250 km

Nog een dag door de ruige berglandschappen van centraal-Kirgizië, van Toktogul naar Kyzyl Oy. De dag staat in het teken van het genieten van de landschappen en het meemaken van het plattelandsleven onderweg. U steekt een hoge pas over, wellicht bedekt met sneeuw, en aan het eind van de dag ziet u rode canyons.
Accommodatie in Kyzyl Oy, bij aankomst in de loop van de middag, in een homestay.

Dag 16

Dagafstand:

170 km

Nog een dag door de berglandschappen van Kirgizië, op weg naar het Son Kul meer (3000 meter hoogte), waar u in de loop van de middag arriveert. Accommodatie in een yurt. Diner is vandaag inbegrepen.

Dag 17

Dagafstand:

20 km

Vandaag geen lange transfers maar een dagje het leven op de Son Kul hoogvlakte bij het Son Kul meer meemaken, op een hoogte van 3.000 meter. Geniet van het leven zoals de nomaden dat leven, en ga naar hartenlust wandelen, paardrijden of gewoon genieten.
Overnachting in een yurt. Vandaag zijn lunch en diner inbegrepen.

Dag 18

Dagafstand:

250 km

Vanaf het Son Kul meer starten we met de laatste ‘echte’ bergetappe, via het stadje Kochkor tot de zuidzijde van het Issyk Kul meer. Hier kunt u gerust een duik nemen in het kristalheldere en frisse water, aan één van de vele, rustige strandjes.
We eindigen de dag in een klein yurtkamp nabij het meer en vlak na het stadje Bokonbaeva. Diner en accommodatie.

Dag 19

Dagafstand:

120 km

We vervolgen langs de zuidzijde van Issyk Kul, via de rode rotsformaties in de Jeti Oguz canyon tot het stadje Karakol. Na dagen in de natuur en primitieve overnachtingen eindelijk weer een comfortabel onderkomen in een homestay in dit rustige stadje!
Korte bezoeken aan de attracties van Karakol als de tijd het toestaat, of eventueel de volgende dag. Dat zijn de mooie Russisch Orthodoxe kerk en een Dungaanse moskee die meer weg heeft van een Chinese tempel. Nabij Karakol ligt een park met daarin het graf, een monument en museum gewijd aan de Russische ontdekkingsreiziger Przwalsky.

Dag 20

Dagafstand:

200 km

Vanuit Karakol vervolgt de reis naar de grensovergang bij Karkara, over een hoogvlakte waar ’s zomers de kuddes grazen en de nomaden op hun paarden de kuddes bewaken en met hun families  Let wel; deze grensovergang in de Karkara vallei werd enkele jaren lang gesloten door de Kazachen, is pas in 2013 weer geopend en alleen tussen 1 mei en 1 september! We maken er gretig gebruik van.
Aankomst in het dorpje Saty, nabij het eerste Kolsai meer, waar u morgen kunt wandelen en/of paardrijden. Overnachting in een vriendelijke Kazachse homestay.

Dag 21

Dagafstand:

30 km

De Kolsai meren nodigen uit tot wandelen, paardrijden, zwemmen en/of vissen. Het eerste bergmeer ligt op 1800 meter hoogte en is de grootste. De tweede ligt 14 km verderop, inclusief een stijging van 450 meter, een pittige wandeling (en terug!) voor één dag. Tenzij u kiest voor een spectaculaire rit per paard – niet voor voorzichtige types!
U eindigt de dag weer in de homestay in Saty bij de lokale Kazachse familie.

Dag 22

Dagafstand:

200 km

U bezoekt eerst  Charyn Canyon, zeker de meest spectaculaire attractie in de provincie Almaty. Een ideale plek om te wandelen en picknicken. Vervolgens verder naar het natuurpark Altyn Emel, verder in noordelijke richting.
Accommodatie en diner in een homestay in het dorpje Basshi.

Dag 23

Dagafstand:

250 km

Het natuurpark Altyn Emel ten noorden van Almaty bestaat vooral uit semi-woestijn. Mogelijk en hopelijk maakt u er kennis met de interessante fauna – wilde ezels en gazellen – en beklimt (of aanschouwt) de Zingende Duin, een enorme zandberg midden in het gebied waarvan niemand weet hoe hij daar terecht is gekomen. De geschiedenis is aanwezig in het nationale park middels de Besshatyr Dodenstad.
U eindigt de dag in de voormalige hoofdstad Almaty. Accommodatie in een hotel!

Dag 24

Dagafstand:

40 km

In Almaty maakt u kennis met de grootste stad en voormalige hoofdstad van Kazachstan, gesitueerd tegen het hooggebergte met eeuwig besneeuwde toppen. Na de lunch staat een stadsexcursie op het programma, met (de keuze is aan u) optioneel bezoeken aan Park Panfilov en de Zenkov cathedraal, het naburige museum voor traditionele muziekinstrumenten, het Centrale Museum, en de bergen rondom het Medeo-sportcomplex.
’s Avonds transfer naar het treinstation voor de luxe sneltrein naar Astana, waar u de volgende ochtend arriveert!

Dag 25

Dagafstand:

1000 km

’s Ochtend vroeg komt u aan in Astana, en wordt naar een hotel gebracht.
Astana is de nieuwe hoofdstad van Kazachstan – sinds 1997 – en groeit onstuimig. Het is de showcase van het nieuwe Kazachstan en herbergt in het nieuwe deel een keur van fantastische bouwwerken. Enerzijds is de stad vergelijkbaar met Ashgabat, uw startpunt in Turkmenistan, anderzijds is de architectuur compleet anders.
Er is ook aandacht voor het oude Astana maar vooral het nieuwe deel is interessant. Indien de tijd het toestaat kunt u nog het Alzhir museum bezoeken op 35 km van Astana, dat in de tijd van Stalin werd gebruikt als gevangenis voor vrouwen van politieke (mannelijke) gevangen die in de naburige werkkampen werden vastgehouden.
Terugkeer naar uw hotel of het vliegveld, afhankelijk van uw plannen. Einde van het programma!

De kosten van dit programma bedragen bij zes personen €2.550 per persoon, bij vier personen €2.925 p.p., bij twee personen €3.850 p.p. en voor soloreizigers €6.175. Voor andere groepsgroottes kunt u ons aanschrijven.
Inbegrepen in de aanbieding zijn:
– alle accommodaties, o.b.v. logies & ontbijt en verblijf in tweepersoonskamers
– alle transfers tijdens de 25 dagen zoals genoemd in het programma
– services van Engelssprekende gidsen in Oezbekistan en in Almaty & Astana; in de overige landen optioneel
– 4 lunches en 3 diners
– één liter mineraalwater per dag per persoon
– entreegelden voor alle genoemde musea, natuurparken en attracties zoals genoemd in het programma in Oezbekistan en in Kazachstan
– transfers vanaf en naar het vliegveld bij de start en bij de finish
– visumondersteuning voor Turkmenistan

Niet inbegrepen zijn de internationale vliegtickets, de ontbrekende lunches en diners, visa voor Turkmenistan en Oezbekistan (kosten resp. ongeveer USD 100 en USD 40), Engelssprekende gidsen in Turkmenistan, Kirgizië en in Kazachstan op het platteland, entreegelden in Turkmenistan en Kirgizië, en de niet genoemde services.
Tenslotte houden wij per boeking €15 in voor het GGTO Garantiefonds.

Informatie


PLAATS

Turkmenistan, Oezbekistan, Kirgizië en Kazachstan

DATA

aan u, seizoen is mei-september

PRIJS

vanaf USD 3.295 p.p. bij zes personen, indicatie, excl. internationale. vluchten

LENGTE

25 dagen

Contact