Waarom Kazachstan?

Waarom Kazachstan?

Hoogtepunten van Kazachstan

Anders dan voor de buurlanden Oezbekistan (‘Zijde Route en oude steden’) en Kirgizië (‘nomaden en natuur’) zijn de toeristische mogelijkheden van Kazachstan minder makkelijk te duiden. Het land is vele malen groter dan die buurlanden en daardoor is de variatie in natuur ook groter.

Met Kirgizië deelt het de nomadische geschiedenis en cultuur. Ook de uiterlijke kenmerken van Kazachen en Kirgiezen komen sterk overeen. Het grootste verschil met de kleine buur is dat Kazachstan, met dank aan de enorme voorraden aan natuurlijke hulpbronnen en goed economische bestuur een enorme welvaartsontwikkeling heeft doorgemaakt. Dat is anders in het armere Kirgizië, dat in veel mindere mate over natuurlijke hulpbronnen beschikt.

Maar wat maakt Kazachstan dan uniek en de moeite van het bezoeken waard? De kern is volgens ons ‘variatie en avontuur’:
– de weidsheid en leegte van het landschap, waar je meer schapen & paarden zult aantreffen dan mensen

futuristische architectuur in de nieuwe hoofdstad Astana

Centraal Astana

Centraal Astana

Sovjet-geschiedenis, inclusief architectuur, strafkampen en het raketcentrum Baikanoer

– de mix van volkeren met hun uitingen w.o. de cuisine, en levend in harmonie met elkaar. Behalve etnische Kazachen (ongeveer twee derde van de bevolking) wonen er veel Russen, Oezbeken, Uiguren, Koreanen etc., veelal a.g.v. deportaties door Stalin

– de grote verscheidenheid aan landschappen, van semi-woestijn tot steppe en hooggebergte op het relatief kleine oppervlak van de provincie Almaty. Dat betekent makkelijk te bewonderen in een korte reisperiode

– de mogelijkheid om volledig off-road te reizen in uithoeken zoals Mangistau in het westen, het Altai-gebergte in het oosten en het gebied Ulytau in Centraal-Kazachstan

– het cosmopolitische Almaty, voorzien van alle moderne gemakken en prachtig gelegen aan de voet van het hooggebergte

– in de zomer het nog zichtbare nomadische leven in de grensgebieden met Kirgizië

– de historie van de Zijde Route in de vorm van bouwwerken en ruïnes in het zuiden nabij de grens met Oezbekistan

– de ongereptheid en het ontbreken van massatoerisme

Veel gestelde vragen over reizen in Kazachstan

1. Heb ik een visum nodig voor een vakantie in Kazachstan?
U heeft geen visum nodig voor bezoeken tot 30 dagen.

2. Is Kazachstan een veilig land?
Jazeker. Voor reizigers, en ook voor de bewoners. Kazachstan is een veilig land om rond te reizen, vergelijkbaar met Nederland of België. Uiteraard dient u wel, zoals overal, voorzichtig om te gaan met uw eigendommen.

Charyn Canyon

Charyn Canyon in de provincie Almaty

3. Heb ik inentingen nodig voor een bezoek aan Kazachstan?
De GGD beveelt aan de (standaard) inentingen tegen Hepatitis A en tegen DTP (Difterie, Tetanus en Polio).

4. Hoe kan ik betalen in Kazachstan?
Al in 1998, tijdens ons eerste bezoek (Ardjan Langedijk) was het in Almaty mogelijk om met een Nederlandse bankpas geld te pinnen uit een automaat! En het wordt nog steeds eenvoudiger om betalingen te verrichten. Vaak kan dat al draadloos, in winkels en in restaurants.
Daarnaast is het aan te bevelen om een hoeveelheid cash (Euro of USD) mee te nemen om te kunnen wisselen in kleinere plaatsen en op markten.

5. Wat is de beste reisperiode in Kazachstan?
Kazachstan kent een landklimaat. Omdat het tevens een enorm land is kent het verschillende weertypen in de seizoenen.
In de woestijnen en steppes kan het zomers erg heet worden met temperaturen tot 40 graden Celsius en hoger. Daarbij geldt des te zuidelijker, des te heter. Houdt u daar rekening mee bij geplande reizen in de populaire regio Shymkent-Turkestan-Kyzlorda in de zomer. Waarbij opgemerkt dat in hetzelfde gebied ook het natuurreservaat Aksu-Jabagly ligt, waar u op hoogte kunt ontsnappen aan de mogelijke hitte.

Het noordelijk gelegen Astana ligt in de open steppe en heeft daardoor te maken met meer wind. ’s Winters kan dat betekenen Siberische temperaturen tot 30 graden beneden nul, en een striemende wind!
Het fijnste weer vindt u gedurende het gehele jaar eigenlijk in Almaty en omgeving. Namelijk een gematigd landklimaat met veel zon en temperaturen s’ zomers meestal niet te hoog en ’s winters meestal niet te laag.

Het regent in Kazachstan minder dan in Nederland en België. De meeste kans daarop maakt u in het voorjaar en in het najaar. Daarnaast kent Almaty en omgeving – het hooggebergte – gewoonlijk regelmatige sneeuwval tussen december en maart.

Waarom Kazachstan met ons?

– ten eerste, de eigenaar van Kazachstan Reizen heeft er zelf enige jaren gewoond en nog tientallen malen bezocht. Kortom hij kent het land op zijn duimpje. Daarom kunnen wij u goed helpen met uw individuele reis (veelal maatwerk) in het land

– ook verschillende TV-programma’s maken gebruik van onze diensten & kennis. In Kazachstan en in andere landen van Centraal-Azië (De Gevaarlijkste Wegen ter Wereld, 3 Op Reis, beiden reeds tweemaal)

– we hebben ondertussen een netwerk van uitstekende gidsen en chauffeurs opgebouwd samen met onze lokale partners

– leest u de ervaringen van onze reizigers er op na!

– wij zijn aangesloten bij het GGTO Garantiefonds en ook bij de VvKR (een branche-organisatie voor kleinere reisorganisaties). En zelfs één van de oprichters van laatstgenoemde in 2011

– tenslotte, we zijn niet alleen specialist in Kazachstan maar ook in de regio Centraal-Azië. Voor een overzicht van onze reizen in Oezbekistan, Turkmenistan, Kirgizië en Tadjikistan ga naar www.centraalaziereizen.nl.

Contact