Een avontuurlijke reis in Kazachstan

Hoofddoel: Het Aralmeer

Ontdek de verschillende kanten van het enorme Kazachstan

Khan Shatyr Entertainment Center in Nur-Sultsan, Kazakhstan

Central Astana

Hoogtepunten van deze avontuurlijke reis in Kazachstan van bijna drie weken :
– moderne en fantastische architectuur in Astana
– het stadje Aralsk en de herinnering aan het Aralmeer, maar ook de nieuw hoop op betere tijden
– Turkestan en haar beroemde mausoleum
– het natuurreservaat Aksu-Jabagly en het verblijf in een fijn pensionnetje aldaar
– het kosmopolitische Almaty
– de natuur en het platteland tijdens een rondreis in de provincie Almaty

Altyn Emel National Park, Kazakhstan

In Altyn Emel

Afwisseling troef tijdens reis die voert van Astana in het midden van het land tot Aralsk in het westen, via het zuiden tot Almaty in het zuidoosten van het land. U beweegt zich voort in minibussen, treinen en ook in een vliegtuig en zult merken dat Kazachstan groot is. Onderwijl maakt u kennis met de moderne hoofdstad Astana, overblijfselen van een lugubere kant van de USSR nabij Astana, het opdrogende Aralmeer en de voormalige havenstad Aralsk, het zuiden en haar Zijderoute geschiedenis, het oudste natuurreservaat van Centraal-Azië bij Jabagly, de oude hoofdstad Almaty en tenslotte een rondreis door de provincie Almaty met verschillende natuurlijke hoogtepunten!

U zult veel Kazachse steppe meemaken maar ook bergketens in de grensgebieden met Oezbekistan en Kirgizië. Daarbij kunt u regelmatig wandelen, of eventueel een vrije dag voor u zelf inplannen.

Dag 1

U vertrekt richting Astana, Kazachstan, om daar de volgende dag te arriveren.

Dag 2

Na aankomst in de nacht wordt u allereerst naar een (3*) hotel in Astana gebracht. Het nieuwe vliegveld bevindt zich op een half uur rijden van het stadscentrum.
In de loop van de dag wordt u een excursie aangeboden naar het moderne deel van Astana en fantastische nieuwe architectuur waaronder de Baiterek Toren en het Khan Shatyr winkel- en entertainment centrum. Dergelijke extravaganza zult u tot Almaty niet zien!

Op het programma staat tevens (optioneel) een uitstap naar het 35 km verderop gelegen Alzhir museum/gevangenis waar in de periode van Stalin de echtgenotes van in de naburige werkkampen aanwezige mannen werden vastgehouden.
Na terugkeer in Astana bent u in de avond vrij. Accommodatie in hetzelfde hotel.
Khan Shatyr shopping center in Nur-Sultan, Kazakhstan

Dag 3

Het tijdstip is afhankelijk van de beschikbare vlucht maar u vliegt vandaag naar Kyzlorda in het centrum/zuidwesten van het land. Vanuit die stad pakt u een trein naar het 400 km westelijker gelegen Aralsk, ooit de havenstad van het Aralmeer. Aralsk is tevens het meest westelijke doel van de reis.
Rond middernacht zult u aankomen in Aralsk en naar een pensionnetje – bij een Kazachse familie – worden gebracht.

Bedding of former Aral Sea, Kazakhstan

Landschap in de omgeving van Turkestan

Dag 4

Fishermen on Northern Aral Sea

Vissen in het Aralmeer

Aralsk was ooit een trotse havenstad aan het Aralmeer. Vandaag bezoekt u resten van schepen die ooit gestrand zijn in het opdrogende meer. (Let wel, er zijn tegenwoordige nog maar enkele scheepswrakken aanwezig, de meesten zijn ontmanteld door verzamelaars van oud ijzer!). Indien noodzakelijk zal om deze reden de excursie worden aangepast.

Daarna zult u worden rondgeleid in een lokaal museum over het Aralmeer en Aralsk. Het stadje ligt nabij het (kleinere) noordelijke deel van het Aralmeer. Het goede nieuws is dat dankzij een onlangs aangelegde dam die het meer in tweeën heeft gedeeld, dit noordelijke deel zich weer handhaaft en zelfs weer in grootte toeneemt!
U verblijft weer in het pensionnetje.

Dag 5

Vandaag kunt u zelf rondstruinen in Aralsk, de voormalige haven bezoeken of eventueel ter plekke met een gids een excursie bespreken.
’s Avonds neemt u de nachttrein naar Turkestan, waar u de volgende ochtend vroeg arriveert.
Shipwreck in former Aral Sea, Aralsk, Kazakhstan

Dag 6

Khoja Ahmad Yasawi Mausoleum in Turkestan, Kazakhstan

Turkestan Mausoleum

In de loop van de ochtend arriveert u in Turkestan en wordt naar uw hotel gebracht.
Voor vandaag staat een excursie gepland naar het Mausoleum van Hodzha Achmed Yassawi, een complex van bouwwerken uit de periode 1389-1405. Dit zijn mede van de mooiste en meest belangrijke bouwwerken uit de regeerperiode van Timoer.

Dag 7

U bent in de ochtend vrij, alvorens per auto verder te reizen richting het natuurreservaat Aksu-Jabagly. Een dag van tegenstellingen, want u bezoekt allereerst in een woestijnachtige omgeving het mausoleum van Aristan Bab, gevolgd door de ruïnes van de oude stad Otrar, ooit een florerende plaats aan de Zijderoute, tot de Mongolen anders haar verwoestten.

U rijdt verder tot de gebergten in het grensgebied met Kirgizië en Oezbekistan en voorbij de grote stad Shymkent, tot het dorpje Jabagly, de poort tot het natuurreservaat Aksu-Jabagly. U zult daar in een gezellig pensionnetje verblijven. Het avondeten is vandaag inbegrepen.

Mausoleum of Aristan Bab, Kazakhstan

Mausoleum van Aristan Bab

Dag 8

Na het ontbijt vertrekt u per 4WD vanuit het slaperige dorpje Jabagly naar het nabijgelegen natuurreservaat Aksu-Jabagly, het oudste van Centraal-Azië. Hier reiken de toppen tot 4.000 meter en treft men een rijke flora en fauna aan. In het voorjaar staan er weiden vol bloemen in bloei en kan men wilde tulpen vinden, die van oorsprong uit deze streek komen. De fauna omvat o.a. sneeuwluipaarden en beren, alsmede 238 vogelsoorten!

U neemt een lunchbox mee voor onderweg, heeft veel gelegenheid tot wandelen of paardrijden (optioneel, tegen meerkosten) en keert tegen de avond terug naar het pensionnetje. Ook het avondeten is vandaag inbegrepen.

Horse riding in Aksu Jabagly nature reserve, Kazakhstan

paardrijden in het natuurreservaat

Dag 9

Aksu river in Aksu Jabagly nature reserve, Kazakhstan

Het Aksu-Jabagly natuurreservaat

Nog een dag in het natuurreservaat. Vandaag staat een bezoek aan de imposante Aksu canyon gepland. U zult daar wandelend kennis mee maken. De Aksu-rivier heeft oostelijk van Shymkent een bizarre canyon uitgekerfd in het landschap.
U krijgt weer een lunchbox mee en geniet het diner en overnachting nogmaals in het pensionnetje.

Dag 10

Na ontbijt wordt u naar het station van Tjulkebas (op ongeveer 20 km van Jabagly gelegen) gebracht om vervolgens de trein naar Taraz te nemen, 100 km verderop. U wordt naar een hotel gebracht en krijgt ’s middags een stadsexcursie. Taraz vierde al in 2002 haar 2.000-jarig jubileum, wat zij te danken heeft aan het feit dat zij al heel vroeg werd vermeld als tussenstop op de Zijde Route.

In deze historische stad bezoekt u een historisch museum, een gerenoveerde caravanserai alsmede de mausoleums  van Alye Ata en Aisha Bibi.
’s Nachts wordt u naar het station gebracht voor de nachtelijke reis naar Almaty, 700 km oostelijker.
Aisha Bibi Mausoleum in Taraz, Kazakhstan

Dag 11

Panfilov Cathedrale, Almaty, Kazakhstan

Panfilov Kathedraal in centraal Almaty

Vroeg in de morgen arriveert u in Almaty, wordt naar het hotel gebracht en krijgt allereerst de gelegenheid om uit te rusten. Vervolgens staat een rondleiding in de stad op het programma. U bezoekt o.a. het Panfilov park met daarin de Zenkov kathedraal.

Dag 12

Een geheel ander onderdeel van de reis start vandaag, eigenlijk een deelreis binnen de reis. U gaat voor vijf dagen op pad in een 4WD met een chauffeur die minimaal basis Engels spreekt om de hoogtepunten van de provincie Almaty mee te maken. Dit is het deel van Kazachstan dat op een relatief klein oppervlakte de meeste natuurlijke afwisseling biedt, een een goed beeld geeft van het Kazachse plattelandsleven. Onderweg verblijft u voornamelijk in pensionnetjes.

Op de eerste dag van deze rondreis vertrekt u in noordelijke en later oostelijke richting, om ten noorden van het grote Kapchagai stuwmeer in het natuurpark Altyn Emel aan te komen. Dit is met 5.200 km2 het grootste natuurpark van Kazachstan en er leven in dit bergachtige- en steppegebied vele diersoorten die nu of vroeger met uitsterven werden bedreigd. U maakt kans om wilde ezels en gazellen te aanschouwen.

Singing Dune in Altyn Emel National park, Kazakhstan

De Zingende Duin in Altyn Emel

Tijdens de gehele rondreis buiten Almaty zijn alle maaltijden inbegrepen. Vandaag, na de lunch in het hotelletje in Basshi, volgt de excursie naar Zingende Duin.

Dag 13

Aktau Mountains in Altyn Emel National park, Kazakhstan

Aktau en Kakatau gebergte in Altyn Emel

U blijft nog een dag in Altyn Emel. Vandaag trekt u verder naar de bergketens Aktau en Kakutau, gevormd door resp. witte en rode bergen.
U verblijft in een pensionnetje in het dorpje Basshi.

Dag 14

Een flinke tocht vandaag vanuit Basshi in zuidelijke richting en tot nabij de grens met Kirgizië door overwegend lege steppes met regelmatig kuddes schapen, koeien of paarden. In de zomer leven in dit gebied ook de nomaden in hun yurts en eind mei maakt u kans te ontmoeten.

U reist tot nabij het eerste van de drie Kolsai meren, gelegen in de bergen op een hoogte van 1.818 meter. U kunt er heerlijk en volop wandelen en genieten van de rustige schoonheid. Paardrijden is ook mogelijk, tegen een vergoeding in overleg met de lokale eigenaar van het betreffende paard.

Kaindy Lake in Kazakhstan

Kayindi meer bij Saty

U verblijft in een pensionnetje bij Kazachse mensen thuis in het nabijgelegen dorpje Saty, bij wie u tevens het diner nuttigt. Vandaag, na aankomst in Saty en het nuttige van de lunch volgt een spectaculaire excursie in een nostalgische Sovjet jeep (kan ondertussen een moderne auto zijn…) naar het Kayndi meer (zie foto) op een klein uur rijden van Saty.

Dag 15

U verblijft nog een nacht in de homestay in Saty. Overdag rijdt u naar het eerste Kolsai-meer en kunt daar optioneel wandelen of paardrijden naar het tweede meer. De afstand is slechts negen km maar het hoogteverschil (van 1700 naar 2250 meter) maakt het zeker een uitdagende wandeling.

First Kolsai Lake, Kazakhstan

Kolsai Meer 1

Het is mogelijk een paard plus gids te huren naar het tweede meer tegen een meerprijs van ongeveer €20 (ter plekke af te spreken en af te rekenen). De route is spectaculair. Lunch, in de vorm van een lunchbox, en diner zijn inbegrepen.

Dag 16

Charyn Canyon, Kazakhstan

Charyn Canyon

De terugreis naar Almaty wordt aanvaard, maar onderweg valt er nog veel te beleven. Ruim 100 km na de start in Saty komt u langs de Charyn Canyon, het meest spectaculaire natuurverschijnsel in de provincie Almaty. Dwaalt en geniet u in de canyon. Optioneel kunt u op weg naar Almaty nog het Golden Msan museum bezoeken, u dient dan wel vroeg te vertrekken vandaag. Aankomst in Almaty in de avond waarbij u wordt afgezet bij uw hotel.

Dag 17

Een dagexcursie naar de rotstekeningen van Tamagaly Tas, d.w.z. de echte UNESCO site, want er zijn verschillende plekken met tekeningen, ook bij de Ili rivier. Een trip van 170 km heen en weer terug dwars door de steppe. Accommodatie in Almaty, lunch onderweg (inbegrepen).
Petroglyphs in the Kazakh steppe

Dag 18

Vrije dag in Almaty.
Panorama over Almaty, Kazakhstan

Dag 19

De laatste dag in Almaty is een vrije dag. De gids helpt u graag met tips over winkels, souvenirs, musea en andere bezienswaardigheden. Daarnaast is Almaty een prettige en groene stad om in te wandelen over de brede trottoirs, beter te doen dan per auto over de volle wegen…

Ski Lift at Chymbulaq resort, Almaty, Kazakhstan

Panorama vanaf de top bij Chymbulaq

Of, u neemt een taxi naar het schaats- en skigebied ten zuiden van de stad, vervolgens de skiliften tot 3.100 meter om te genieten van een uitzicht als op de foto hieronder.

Dag 20

U wordt naar de luchthaven van Almaty gebracht. Einde van de reis.

De kosten van dit programma bedragen bij vier personen per indicatie €1.935 per persoon en bij twee personen €2.745 p.p. Voor andere groepsgroottes kunt u ons aanschrijven.

Inbegrepen in de aanbieding zijn:
– 17 overnachtingen in 3* en 4* hotels en pensionnetjes o.b.v. verblijf in tweepersoonskamers incl. ontbijt.
– alle transfers in Kazachstan per trein en auto/minibus
– services van een Engelssprekende gids gedurende alle excursies behalve tijdens de mini-rondreis in de provincie Almaty. U reist daar met een chauffeur die basis Engels spreekt of meer.
– entreekaarten voor musea en monumenten volgens het programma
– zeven lunches en zesmaal diners

Niet inbegrepen zijn de internationale vliegtickets, de overige lunches en diners, de vliegticket Astana-Kyzlorda (kosten tussen USD 60-130 p.p.) en alle andere niet genoemde services. Tenslotte houden wij per persoon €9 in voor het GGTO Garantiefonds.

  Informatie

  PLAATS

  Astana, Aralsk, het Zuiden, Almaty

  DATA

  april-oktober

  PRIJS

  €1.935-2.745 p.p.  bij 4-2 personen, ex. vluchten

  LENGTE

  20 dagen

  Route map of tour in Kazakhstan

  Contact