De Kazachse Geschiedenis

Wieg van de Kazachse natie

Pionieren in het geografische centrum van Kazachstan

Central Kazakhstani steppe

Central Kazakhstan – steppe

U start en eindigt in Karaganda, een stad gelegen op 200 km van het internationale vliegveld van Astana. Derhalve zult u inclusief de internationale vluchten minimaal negen dagen nodig hebben voor dit programma.

Hoogtepunten van dit reisprogramma naar de wortels van de Kazachse geschiedenis:
– de onmetelijke Kazachse steppe, ook de overnachtingen daarin
– herinneringen aan de Kazachse geschiedenis onderweg
– kennismaking met het Kazachse plattelandsleven
– het ontbreken van enig oerisme (nadeel: eenvoudige voorzieningen onderweg)

Ulytau (“de geweldige bergen”, in het Kazachs) is een uitzonderlijk interessant deel van Centraal Kazachstan en wordt terecht beschouwd als de wieg van de Kazachse natie. Deze reis staat in het teken van het bezoeken van overblijfselen uit diverse perioden van de Kazachse geschiedenis.

Het Ulytau gebergte trok altijd de aandacht van de nomaden. Hier bevond zich het hoofdkantoor van de oudste zoon van Djenghis-khan (Juchi), die de voorvader van de meeste Kazachse heersers werd. Daarnaast kan hier grafisch bewijs worden gevonden van historische gebeurtenissen verbonden met Tamerlane de Grote. En, opmerkelijk genoeg, in het Ulytau gebergte ligt het graf van Alasha-khan, de legendarische voorvader van de Kazachse natie. Het Stenen Tijdperk, de Bronstijd, de Middeleeuwen en de recente geschiedenis, al deze perioden hebben op hun eigen manier hun sporen nagelaten in dit gebied.

De landschappen van Ulytau zijn origineel en divers: steppen worden afgewisseld met verbazingwekkende bergen en bossen, en iets meer naar het zuiden begint een echte zandwoestijn. U zult op deze reis alle drie deze landschappen meemaken.

U zult ook de traditionele gastvrijheid van de lokale Kazachen meemaken tijdens overnachtingen in hun huizen, zoals zij al duizenden jaren lang onderdak geven aan gasten. Daarbij maakt u kennis met hun traditionele leefwijze.
Ulytau is het geografische middelpunt van Kazachstan. De grootste stad hier is Zhezkazgan, een stad die haar bestaan verdient aan de nabij gelegen mijnen, een reden ook voor Stalin om destijds in dit desolate gebied het grootste werkkamp van Kazachstan te bouwen.

Dag 1

dagafstand: 445 km

Free Camping in the Kazakh steppe

Camping in the steppe

We starten de reis in Karaganda, niet ver van de hoofdstad (met internationale luchthaven) Astana. Overigens, wij helpen u graag met uw vervoer en verblijf tot aan Karaganda.

Per 4WD minibus rijden we naar naar Terekty (7 uur), gelegen nabij het exacte centrum van Kazachstan. Onderhouden nuttigen we lunch in een cafeetje langs de weg. Rondom het archeologische complex van Terekty houden we een excursie te voet: dit is de plek met de beroemdste collectie rotstekeningen van het Bronzen Tijdperk in Centraal Kazachstan. Tevens bezoeken we de nabij gelegen dodenstad.
We dineren in het veld en overnachten hier eveneens, in tenten.

Dag 2

dagafstand: 300 km

Dombauyl mausoleum in Central Kazakhstan

Dombauyl mausoleum

Ontbijt in het veld, gevolgd door een rit naar de stad Zhezkazgan (85 km, 1 uur), de meest centrale en meest afgelegen stad van Kazachstan. We bekijken de stad en krijgen een excursie naar het historisch-archeologische museum. Vervolgens lunchen we in een lokaal cafeetje.
Na de lunch rijden we verder, naar het Alasha-khan mausoleum (85 km, 1,5 uur) en houden een excursie naar het mausoleum van de legendarische voorvader van de Kazachen, Alasha-Khan, en wandelen rondom de aangrenzende dodenstad.

Vervolgens rijden we door (20 km, 30 min.) naar het Juchiy-khan mausoleum (de oudste zoon van Djenghis-khan!) en Dombauyl mausoleum, uit het tijdperk van de Hunnen, en onderzoeken hen.
We reizen verder, naar Zangyr-tas, beroemd voor de rotstekeningen en ‘rammelende stenen’ (95 km, 2,5 uur). Tenslotte rijden we door naar het dorp Ulytau (15 km, 30 min.), waar we in een pensionnetje dineren en overnachten.

Dag 3

dagafstand: 64 km

Exploring the Ulytau Mountains, Kazakhstan

From an Ulytau mountain top

Na het ontbijt rijden we naar de voet van de heilige berg Yedyge (32 km, 1 uur). Deze zullen we te voet beklimmen (300 m. klim, 3 uur heen en terug), om bovenaan op 1.065 meter hoogte te genieten van een prachtig uitzicht over de berg-oase en omringende steppen. We bekijken de Tokhtamysh-khan en Yedyge-khan graven, gesitueerd op de top van de berg. Vervolgens dalen we af en nuttigen de lunch in een hut.

We keren terug naar Ulytau (1 uur) en bezoeken er het lokale museum voor geschiedenis en lokale folklore.
Diner en overnachting wederom in het pensionnetje.

 

Dag 4

dagafstand: 114 km

Assy Plateau, Kazakhstan

En Route in the Kazakh Steppe

Na het ontbijt rijden we naar Altynshoky (55 km, 1,5 uur). We beklimmen een heuvel, waarop zich bevindt een kopie van de steen met inscriptie die op bevel van Tamerlane gedurende zijn campagne tegen de Gouden Horde is vervaardigd, alsmede de restanten van de smeltoven waarmee de inscriptie is gemaakt. (Het origineel bevindt zich in de Hermitage in St. Petersburg…)

We reizen verder naar de Baitleu winter hut (49 km, 2 uur). Hier hebben we lunch en hier zullen we ook de komende nacht doorbrengen.
We houden een excursie naar de vallei van Tamdy rivier en aanwezige rotstekeningen, en onderzoeken onderweg en te voet Yusuf-Mazar (10 km, 2,5 uur).
Teruggekeerd naar de winterhut maken we kennis met het leven van de lokale bevolking, hun yurts en hun paarden.

Dag 5

dagafstand: 79 km

The top of Ulytau Mountain, Kazakhstan

Top of an Ulytau Mountain

We rijden terug van Baitleu naar het dorp Ulytau (75 km, 2,5 uur) en nuttigen er de lunch in het pensionnetje waar we eerder op de reis hebben overnacht. Vervolgens rijden we een klein stukje naar de voet van de heilige berg Auliye (Ulytau), die we te voet zullen beklimmen (400 meter klim, heen en terug 2,5 uur). Met 1.133 meter is dit de hoogste top van het Ulytau gebergte, en een plek die pelgrims vanuit het hele land aantrekt. Op de top bekijken we de oude graven van de zeven heiligen en onderzoeken de grot.

Vervolgens dalen we af en keren terug naar het dorpje Ulytau. Hier zullen we dineren en overnachten in het pensionnetje.

Dag 6

dagafstand: 285 km

Vanuit Ulytau reizen we naar het middeleeuwse gehucht Baskamyr (60 km, 50 min) en doen onderweg het monument voor de eenheid van de volkeren van Kazachstan aan, opgetrokken in het geografische midden van het land.
In Baskamyr houden we een excursie naar de restanten van de nederzetting die zich hier bevond van de 8e t/m de 12e eeuw, en een excursie naar opgravingen van een nederzetting uit het Bronzen Tijdperk.

Ayakkamyr Mausoleum in Central Kazakhstan

Ayakkamyr Mausoleum in Central Kazakhstan

We reizen verder naar het Ayakkamyr mausoleum (15 km, 25 min) en bekijken er dit mausoleum uit de periode van de Gouden Horde. Tevens bezoeken we hier het museum van de geschiedenis van de lokale mijnbouw en smeltovens.
Vervolgens rijden we van Zhezdy naar de grote stad Zhezkazgan en nuttigen er de lunch in een cafeetje. Na de lunch rijden we door de Zhetykonyr zanden. Hier stoppen we bij een pensionnetje voor het diner en de nacht.

Dag 7

dagafstand: 635 km

Ecomuseum in Karaganda, Kazakhstan

Sovjet street art in Karaganda

We starten de dag, na het ontbijt uiteraard, met een wandeling door de zandduinen en maken kennis met de plaatselijk flora en fauna. Dit is een zandwoestijn zoals er verschillende liggen verspreid over Kazachstan.
Vervolgens starten we de lange terugreis naar Karaganda (635 km, 10,5 uur). Aangekomen in die stad houden we het afscheidsdiner.

Het programma is afgesloten. U kunt eventueel een vervolg houden op deze reis, vraagt u dat aan ons.

De kosten van deze reis in de Kazachse geschiedenis bedragen per indicatie resp. €1.670, €1.230 en €1.050 p.p. bij twee, vier en zes personen. Schrijft u ons aan bij andere groepsgroottes.

Inbegrepen in de aanbieding zijn:
– alle transfers volgens het programma, met een 4WD minibusje
– services van een chauffeur en een Engelssprekende gids-vertaler
– accommodatie in pensionnetjes en in tenten
– drie maaltijden per dag
– entreegelden voor de musea genoemd in het programma
– bruikleen van slaapzak en mat

Niet inbegrepen zijn de internationale vliegtickets, vervoer tot en vanuit Karaganda, en de niet genoemde services. Tenslotte houden wij per boeking €15 in voor het GGTO Garantiefonds.

  Informatie

  PLAATS

  Karaganda, Centraal Kazachstan

  DATA

  mei-oktober

  PRIJS

  indicatief €1.050-1.230-1.630 p.p. bij 6-4-2 personen

  LENGTE

  7 dagen

  Route map of tour in Kazakhstan

  Contact