nucleaire testgebieden

Nachtmerries uit de USSR

Een reis naar voormalige nucleaire testgebieden

Onderweg in Kazachstan

Onderweg in Kazachstan

Hoogtepunten van dit zesdaagse programma naar de voormalige nucleaire testgebieden bij Semipalatinsk:
– oud- en nieuw Astana
– een trip door het fraaie heuvelachtige steppelandschap van Centraal Kazachstan
– een veilige rondleiding met een expert door het voormalige nucleaire testgebied
– kennismaking met de rijke historie van de steppe en van de stad Karaganda en omgeving
– bezoek aan vele monumenten in en nabij Astana en Karaganda die herinneren aan de USSR-periode

U start in Astana en eindigt in het nabij Karaganda, waar u op eigen gelegenheid dient te komen (wij helpen u graag).
Een deel van deze reis gaat door het Semipalatinsk nucleaire testgebied. Een kort verblijf in dit gebied, naar de belangwekkende punten zoals in het onderstaande programma beschreven, is niet gevaarlijk voor uw gezondheid, mits u zich houdt aan de veiligheidsvoorschriften.

Uw begeleiders beschikken over de benodigde kennis en materialen om uw gezondheid te beschermen. Een reis voor mensen met een ‘ongezonde’ interesse in de voormalige Sovjet-Unie, en dan m.n. de gruwelijkheden van die staat. Deze route is nieuw, ongebruikelijk en volgepakt met excursies naar herinneringen aan de Sovjet-Unie, i.h.b. de werkkampen en nucleaire testgebieden. Not for the faint of heart!

Dag 1

dagafstand: 73 km

The Baiterek Tower in Nur-Sultan

The Baiterek Tower in Astana, symbol of the new capital

Aankomst op het vliegveld van Astana en transfer naar de stad. Accommodatie in een hotel, ontbijt.
U ontvangt een excursie van een halve dag excursie rondom de stad naar herinneringen van de Sovjettijd, inclusief bezoeken aan het gedenkteken aan de slachtoffers van de politieke repressie, aan het Presidentiële cultuurcentrum, de Congreshal, het Yesil hotel, het Pioniers huis, het Nationaal Veiligheidscomité, de Oktyabr cinema, het Molodezhniy paleis, het stoomlocomotief monument en meer.

Tevens bezoekt u het nieuwe regeringscentrum aan de linkeroever van de rivier de Ishim.
Vervolgens krijgt u een excursie van vier uur naar het dorp Akmol, waar u het museum bezoekt van het voormalige Alzhir ‘correctional’ kamp.

Dag 2

dagafstand: 635 km

Alzhir Memorial Complex nearby Astana, Kazakhstan

Alzhir Memorial Complex nearby Astana

Na het ontbijt rijden we van Astana naar Aksu. Hier nuttigen we de lunch en bezoeken de openbare tuinen, waar monumenten van de Sovjettijd worden bewaard. We vervolgen de weg van Aksu naar Kurchatov (2,5 uur). Hier zullen we overnachten.

We wandelen door het plaatsje, dat vroeger het centrum was van het Semipalatinsk nucleaire testgebied. Hier bezichtigen we verschillende gebouwen uit die periode, alsmede het huis van Lavrentiy Beria – de gevreesde baas van de geheime diensten –  en verlate delen van de stad. Diner.

Dag 3

dagafstand: 120 km

Former Nucleair test sites in Kazakhstan

Radiation levels were measured here

We starten met een excursie naar het museum van het testgebied, gevolgd door een excursie naar het testgebied Opytnoe Pole (4 uur), waar de eerste nucleaire explosie plaatsvond in 1949. We blijven hier kort en keren terug naar Kurchatov, waar we de lunch nuttigen.

Na de lunch bezoeken we de spookstad Shagan, waar het aerodrome van de lange afstands luchtvaart was gevestigd (3 uur). Diner in Kurchatov.

Dag 4

dagafstand: 290 km

Centrak Kazakhstani steppe

Central Kazakhstan – steppe

Vandaag iets heel anders; we rijden, door het vroegere testgebied, naar Karkaralinsk, via de berg oases Yedrey en Ku (6 uur). Onderweg houden we korte stops op de mooiste plaatsen en een picknick. Dit is het heuvelachtige Centraal-Kazachse steppelandschap.

In Karkaralinsk, waar zich een sanatorium bevndt bij een meer, berg en bos, dineren en overnachten we.

Dag 5

dagafstand: 218 km

Monument in the Central Kazakh Steppe

Monument in the Central Kazakh Steppe

Na het ontbijt bezichtigen we het gebied rondom Karkaralinsk, met verschillende herinneringen uit de tijd van de Burgeroorlog, zoals de woning van generaal Kornilov, het gedenkteken van de 78 Communards, en meer. Tevens bezoeken we het historisch museum en houden een korte excursie naar de omringende bergen. Lunch.

We rijden van Karkaralinsk naar Karaganda (4 uur) en bezichtigen een aantal gebouwen en monumenten uit de Sovjettijd die deze stad herbergt (Lenin monument, Mijnwerkers Cultuur Paleis, Stanislavskiy Theater, stadhuis, hotel Chaika, monument van Nurken Abdirov, het circus, de oude stad). Diner.

Dag 6

dagafstand: 160 km

Ecomuseum in Karaganda, Kazakhstan

Ecomuseum in Karaganda

We houden een excursie van een halve dag naar het dorp Dolinka, het voormalige centrum van de Karlag (= Karagandiskiy Lager = stelsel van werkkampen rondom de stad Karaganda). Hier bezoeken we het museum van de Karlag, het gebouw waar het bestuur van de Karlag was gevestigd, het vrouwen-ziekenhuis en de Mamochkino kinderbegraafplaats. Daarna bezoeken we nog het Spassk gedenkteken, gevestigd op de plek van een vroeger werkkamp.

We rijden terug naar Karaganda en hebben er de lunch, gevolgd door een bezoek aan het Karaganda Ecologisch Museum (1 uur). Tenslotte heeft u vrije tijd om eventueel souvenirs te kopen. We sluiten de reis af met een diner.
We kunnen u uiteraard helpen met een aansluitend programma in bijvoorbeeld Astana of een ander deel van het land.

Bij twee en vier personen bedragen de kosten resp. €1.995 en €1.395 p.p. per indicatie. Vraagt u ons naar de actuele prijzen.

Inbegrepen in de aanbieding zijn:
– alle transfers volgens het programma, met een 4WD minibusje
– services van een chauffeur en een Engelssprekende gids-vertaler
– accommodatie in hotels (twee- of driepersoonskamers)
– drie maaltijden per dag
– entreegelden voor de musea genoemd in het programma
– beschermingskleding in het voormalige testgebied
– permissie voor binnentreden van het voormalige testgebied

Niet inbegrepen zijn de internationale vliegtickets, vervoer vanaf Karaganda na afloop van de tour, en de niet genoemde services. Tenslotte houden wij per persoon €9 in voor het GGTO Garantiefonds.

  Informatie

  PLAATS

  Astana, Karaganda, Semipalatinsk

  DATA

  seizoen is juni-oktober

  PRIJS

  indicaties €1.395-1.995 p.p. bij 4-2 personen

  LENGTE

  6 dagen in Kazachstan

  Route map of tour in Kazakhstan

  Contact